fbpx
Сьогодні
22:58 19 Лис 2023

Якщо до наступного пакета санкцій ЄС увійде ядерне паливо, то Словаччина не підтримає його

Словацький антиукраїнський політик Юрай Бланар. Фото: facebook.com Aktuality sk

В уряді Словаччини заявили, що до 12-го пакету санкцій Європейського Союзу проти російської федерації не має входити ядерне паливо, тому що словацькі електростанції не готові працювати на альтернативному паливі.

Про це повідомило словацьке інформаційне агентство TASR із посиланням на міністра закордонних справ Словаччини Юрая Бланара, інформує Рубрика.

Провладна партія SMER-SD вимагатиме дослідження впливу пакету санкцій не лише на Союз, а й на саму Словаччину, сказав міністр.

"Червона лінія для нас полягає в тому, що санкції не повинні включати ядерне паливо, тому що [словацькі] атомні електростанції ще не були достатньо трансформовані, щоб мати можливість працювати на альтернативному паливі", — зазначив він. У цьому, за його словами, ЄС прислухався до Словаччини.

Бланар також заявив, що санкційна політика не зупинила росію, однак вплинула на бізнес у ЄС і, зокрема, у Словаччині.

Утім, партія SMER підтримує фінансову допомогу Україні, каже він, але за певних умов.

Міністр стверджує, що фінансову підтримку України мають спрямовувати саме на те, на що вона призначена, і гроші не повинні "зникати".

Позиція Словаччини щодо допомоги Україні

Після того, як на парламентських виборах у Словаччині перемогла партія SMER-SD на чолі з проросійським діячем Робертом Фіцо, тимчасовий уряд країни заявив, що припинив надсилати подальшу військову допомогу Україні.

Під час виборчої кампанії теперішній прем'єр-міністр Роберт Фіцо заявив: якщо SMER буде в наступному уряді, а російсько-українська війна доти не закінчиться, уряд буде підтримувати лише гуманітарну допомогу і не відправить Україні "жодної кулі".

Пізніше він повторював цю думку:

"Краще нехай вони [Україна і росія] 10 років домовляються про мир, ніж 10 років убивають одне одного без жодних висновків".

Що відомо про допомогу Словаччини Україні

Нещодавно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову зі словацьким колегою Людовітом Одором. Тоді ж сторони обговорили енергосистему та підтримку Братиславою України в частині імпорту електроенергії у зимовий період.

Окрім того, раніше Україна та Словаччина підписали контракт на виробництво САУ Zuzana 2.

Також, з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

А ще президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що Братислава готова допомогти Україні якнайшвидше виконати вимоги, необхідні для повноправного членства в Європейському Союзі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: