fbpx
Сьогодні
20:44 14 Жов 2023

Під час повномасштабної війни українці почали читати суттєво більше, – результати дослідження

English version here

17% українців читають книги щодня, тоді як у 2020 році таких було лише 8%. Крім того, істотно збільшився показник читання українською.

Про це свідчать результати дослідження "Як читають українці під час повномасштабної війни" – 2023″ від Українського інституту книги, повідомляє Рубрика.

Дослідження проводили у серпня-вересні 2023 року, у ньому взяли участь понад 2000 респондентів, які територіально представляли всю Україну, крім тимчасово окупованих.

«Українці почали читати більше. Це суттєво більше, і на це варто зважати тепер, будуючи подальшу державну політику у сфері промоції читання, підтримки читання і підтримки книговидання», – зазначила директорка Українського Інституту книги Олександра Коваль.

Так, за даними дослідження частка тих, хто використовує щоденне читання як одну з форм дозвілля у 2023 році зросла до 17%, для порівняння – у 2020 році вона становила лише 8%. 

  • Мова читання. Істотно виріс показник читання українською: 54% респондентів зазначили, що читають саме українською (це на 22% більше, ніж у 2020 році). Натомість показник читання російською мовою значно знизився, і становить зараз менше 10% (у 2020 році цей показник був 27%).
  • Хто купує друковані книжки і що читають українці? Найчастіше друковані книги купували представники вікової групи від 30 до 39 років. Серед жанрів найчастіше респонденти зазначали, що читають сучасні романи, фантастику та  книжки з психології та саморозвитку.
  • Читання та діти. Попри те, що для дітей читання як дозвілля значно поступається іграм і спілкуванню з друзями,  частка української малечі, яка читає книжки, зросла в усіх сегментах – щоденних, тижневих і щомісячних читачів. Важливим показником дитячого читання є зменшення частки дітей, які ніколи не читають на дозвіллі: з 18% до 15%. Хлопчики читають менше за дівчат: хлопчики частіше від дівчат кажуть, що не читають ніколи, а дівчата частіше за хлопчиків читають щодня.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: