fbpx
Сьогодні
12:35 22 Лис 2023

Статистика ЛУН: за скільки років в ІТ можна купити квартиру та на скільки довше заробляти на неї жінкам

Фото: З відкритих джерел

DOU випустили статистику зарплат ІТ-вців різних спеціальностей та гендеру. У ЛУН Статистика проаналізували дані в контексті вартості житла та порахували: скільки річних зарплат потрібно, аби заробити на квартиру в різних регіонах України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на ЛУН.

Як зазначають, у середньому жінкам в ІТ прийдеться заробляти на квартиру вдвічі довше ніж чоловікам.

Наприклад, Software Engineer чоловіку в Києві та Львові потрібно працювати на однушку на вторинці однакову кількість часу. Проте жінкам на цілий рік довше, а київським жінкам – ще й на три місячних зарплати більше ніж львівським.

Якщо відкладати чверть заробітної плати, то відкласти на:

  • однокімнатну квартиру розробниця в Києві зможе за 9.2 років, коли розробник за 4.8.
  • для трикімнатної квартири це вже буде 20.4 та 11.2 років.

Тобто жінкам-розробницям прийдеться відкладати на 9 років довше

Для жінок у продажах на трикімнатну квартиру відкладаючи по 25% зарплати, доведеться витратити 40 років, що на 20 років довше, ніж чоловікам.

Трохи більше часу потрібно аби заробити на однокімнатну квартиру чоловікам менеджерам в ІТ – 1,3 року повних місячних зарплат. Жінкам знову майже вдвічі більше – 2.3 роки в Києві та 2.2 у Львові. 

Менша різниця в зарплаті між чоловіками та жінками тільки QA / AQA Engineer:

  • Два роки 100% зарплати потрібно відкладати на однушку в Києві чоловіку, та 2.7 жінці,
  • у Львові трохи довше – 2.3 роки чоловіку та 3 жінці. 

Найдовше серед ІТшників для придбання нерухомості в Києві доведеться працювати працівникам саппорту – 4.5 роки для однокімнатної та 7.1 та 10.2 роки для двушки і трьошки відповідно. Це більше ніж в 3 рази довше ніж розробникам.

Схожа ситуація і в інших регіонах.

В Івано-Франківську розробник купить квартиру майже так само швидко як С-левел у Києві, а девопс навіть швидше – за 11 і 9 місячних зарплат відповідно. На 3-кімнатну у Франківську у розробників, АІ-шників, менеджерів та девопсів піде менш як дві річні зарплати. Але жінкам у будь-якому регіоні заробляти на квартиру довше. 

Ознайомитись детальніше зі статистикою у Дніпрі, Харкові, Івано-Франківську тощо можна на ЛУН Статистиці

За даними Djinni, в IT стали частіше наймати жінок-аналітиків і продакт менеджерок, але здебільшого на junior рівні. Серед усіх наймів частка жінок все ще не дотягує до 30%, хоча виросла з 25% в першому кварталі 2021 до 28% у третьому кварталі 2023.

Що стосується загального трудового ринку, в Україні, згідно з даними Держстату, у 2021 році жінки заробляють в середньому на 18,6% менше, ніж чоловіки.

Цей показник суттєво скоротився за останні 7 років – ще у 2015 році він складав 26%. Проте, як бачимо, в реальності зовсім інші цифри, принаймні в ІТ індустрії, що вважається найбільш перспективною по зарплатному фонду. 

У той час в Ісландії, яка протягом останніх 14 років посідає перше місце серед усіх країн світу щодо гендерної рівності проводять страйки. За даними The Guardian десятки тисяч мешканок Ісландії вийшли на вулиці. Оскільки професії, які більш популярні серед жінок ніж чоловіків залишаються недооціненими зарплатним фондом.

Нагадаємо, ми писали про те, що робити, якщо ви багато років збирали на омріяну квартиру і нарешті маєте мінімальну суму? Чи варто нині розглядати житлову нерухомість як спосіб інвестування? На яке житло найвищий попит і що буде далі?

"Рубрика" шукала відповіді разом з експертами. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Купівля житла під час війни: хто це робить і чи мають вони рацію".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: