fbpx
Сьогодні
17:34 19 Лис 2023

Лубінець розповів про участь Катару та шкоду від медійної активності в повернені в Україну юнака Єрмохіна

Фото: Фейсбук/ Дмитро Лубінець

Велика команда людей працювала над поверненням в Україну підлітка з Маріуполя Богдана Єрмохіна. Було задіяно закордонні організації та Катар.

Як повідомляє Рубрика, про це заявив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону.

"Історія повернення Богдана, для мене розпочалась 14 вересня цього року, я не знаю хто раніше ним займався і як це відбувалось, але нам було важливо почути від нього що він хоче повернутись в Україну і готовий для цього зробити все", – розповів Лубінець.

За його словами, вже під час першої розмови його та Богдана було вирішено що для його повернення з рф буде задіяно посередників.

При цьому посередником виступав Катар, хоча на той момент у медійному просторі інформація про співпрацю України та Катару не розповсюджувалась.

"Тоді у нас публічно не звучало про Катар, але Богдану я вже сказав про те що Катар буде цим займатись. У поверненні приймали участь багато людей. Вперше ми залучили ЮНІСЕФ. Я не можу розкривати багато деталей, але присутність Катару і міжнародних організацій нам допомогли повернути Богдана", – сказав омбудсмен.

При цьому він зауважив, що медійна активність навколо підлітка, яку підняли активісти в Україні, певною мірою заважала його поверненню. Адже росія звертала на це увагу.

"І оця медійна активність, напередодні його повернення нам не допомогала, а навіть зупиняла процес. Бо російська сторона звертала увагу що ми його ще не повернули, а ви вже публічно показуєте, що він має розповідати про те наскільки погано з ним поводились. На майбутнє – я хочу це зупинити. Коли нам треба публічність – ми про це кажемо, коли не треба, ми теж кажемо. Це стосується у всіх питання повернення українських дітей… це в цілому не проста історія. У цьому приймала участь дуже велика команда людей", – підкреслив він.

Що відомо про повернення Богдана Єрмохіна

Депортований росіянами 17-річний українець Богдан Єрмохін 19 листопада був повернутий в Україну.

Нагадаємо, Богдан Єрмохін,депортований підліток із Маріуполя,  звернувся до президента Володимира Зеленського і закликав допомогти повернутися до України.

Адвокатка хлопця Катерина Бобровська розповіла, що Богдана у травні 2022 року російські військові вивезли з окупованого Маріуполя разом із 30 іншими дітьми та помістили в російську родину під опіку.

В Україні хлопця чекає сестра, яка є його законною опікункою, але росіяни не відпускають Богдана. У 2022 році хлопець зробив декілька спроб повернутися в Україну самостійно, але всі вони були безрезультатними.

Вже наприкінці листопада Богдану виповниться 18 років. На грудень йому виписали повістку до військкомату в Московській області.

Що відомо про депортацію українських дітей

Зазначимо, що росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну масово депортує українських дітей з окупованих територій. Їх вивозять до Криму, рф чи білорусі нібито на "оздоровлення" чи на відпочинок у таборах.

Нагадаємо, у справі про депортацію українських дітей Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна та омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до росії депортували 19 546 дітей.

Також стало відомом, що після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на початку 2022 року понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: