fbpx
Сьогодні
16:09 03 Сер 2023

Шмигаль: Україна має намір страхувати судна, які йтимуть "зерновим коридором"

English version here

Фото: Урядовий портал

Україна планує почати страхувати за рахунок власного бюджету судна, які йтимуть "зерновим коридором".

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Рубрика з посиланням на пресконференцію.

За словами Шмигаля, Україна вже застрахувала судна, які здійснюють експорт та імпорт товарів через дунайські порти. Аналогічний крок можуть прийняти й щодо "зернового коридору".

"Зараз ми в уряді обговорюємо і, переконаний, ухвалимо рішення про страхування суден і відповідних компаній, які йтимуть по «зерновому коридору", – відзначив прем'єр.

Водночас він зауважив, що ризики щодо Чорного моря є очевидними, оскільки, якщо росіяни все ж вирішать затопити торгове судно, це "колосально ускладнить нашу роботу з партнерами щодо "зернового коридору".

"Тому, звичайно, потрібна підтримка партнерів, щоб цього не сталося. Але зі свого боку ми такі ризики страхуємо за рахунок нашого бюджету", – додав прем'єр.

Що відомо про вихід рф з "зернової угоди"

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

31 липня стало відомо, що ізраїльський корабель першим прорвав зернову блокаду країни-агресора та прямує до України. Шлях судна проходив через Чорне море. Його супроводжували американський протикорабельний літак та безпілотник.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: