fbpx
Сьогодні
Фото 15:44 15 Лис 2023

Волонтери у Львові виготовили екобудиночок для зимівлі безпритульних котів: у чому рішення

Фото: громадська організація "Плато"

У львівському парку "Залізна вода" у просторі міського садівництва та городництва встановили екологічний будиночок – котівницю із "зеленим дахом".

Про це пише Рубрика, посилаючись на "Плато".

У чому проблема?

За словами волонтерів, на цей час на території простору проживає шестеро безпритульних котів.

Упродовж сезону команда докладала зусиль для їхньої стерилізації та вакцинації. А тепер черговим етапом стало забезпечення комфортніших умов для зимівлі.

Яке рішення?

Втілити рішення вдалося у межах цьогорічних Днів сталої енергії у співпраці громадської організації "Плато", відділу енергоменеджменту Львівської міської ради, студентів Львівського вищого професійного художнього училища, школярів і школярок Ліцею №80.

Саме з цією метою розробили проєкт дерев'яного каркасного будиночка із зеленим дахом екстенсивного типу.

Львів екобудинок для котів

Фото: громадська організація "Плато"

В умовах щільної міської забудови й браку вільної площі для озеленення, зелені дахи здатні створювати особливі оази. Вони охолоджують та зволожують повітря, покращуючи локальний мікроклімат, а їхня рослинність здатна очищувати повітря, поглинаючи вуглекислий газ та інші шкідливі сполуки.

Як це працює?

Стіни котівниці утеплені базальтовою ватою, дах – застелений водозахисною мембраною, на яку пошарово викладалися дренаж з щебеню, агроволокно, родючий шар ґрунту.

Львів екобудинок для котів

Фото: громадська організація "Плато"

Для озеленення обрали три різновиди седумів – грунтопокривних рослин сукулентного типу, що чудово справляються із накопиченням вологи та у той же час не потребують особливого догляду.

Львів екобудинок для котів

Фото: громадська організація "Плато"

"У просторі ми популяризуємо дбайливе ставлення до природних ресурсів та демонструємо різні природоорієнтовані рішення.

Сьогодні у нас з'явився ще один об'єкт, на прикладі якого ми можемо розповідати про важливість дощової води в контексті адаптації громади до наслідків кліматичної зміни" – ділиться виконавчий директор ГО "Плато" Микола Рябика.

Облаштування зеленого даху позитивно впливає на енергоефективність будинку з огляду термоізоляції. Та найбільшою їхньою "суперсилою" є здатність затримувати до 90% дощових опадів, зменшуючи навантаження на систему каналізації.

Нагадаємо, що у столичному парку "Веселка", що розміщений в Шевченківському районі Києва, встановили будиночок для комах.

Окрім того, у будиночку для котів, який звели у Домівці врятованих тварин, що на вул. Олекси Довбуша, 24 міста Львова, можуть проживати водночас 60 пухнастиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: