fbpx
Сьогодні
Фото 21:27 30 Чер 2023

Будиночок для комах встановили у парку Києва: у чому рішення

Фото: facebook.com/zelenbud

У столичному парку "Веселка", що розміщений в Шевченківському районі Києва, встановили будиночок для комах.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Київзеленбуду, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Парк "Веселка" обрали тому, що тут висаджено масиви найрізноманітніших багаторічників, які по черзі цвітуть з квітня до жовтня, тут є квіти-медоноси, котрі приваблюють комах.

Яке рішення?

Як повідомили на офіційній сторінці Київського міського будинку природи, незабаром у Києві з'являться готелі для комах. Їх облаштують у зелених зонах столиці.

Вже відомо, що два готелі для комах встановлять у Голосіївському парку.

Для створення так званих готелів, Будинок природи, спільно з управлінням екології та природних ресурсів КМДА і Національним природним парком "Голосіївський", запустив екологічний конкурс "Створи готель для комах".

Його мета — популяризація теми збереження біорізноманіття комах в межах мегаполіса та виховання екологічної свідомості молоді.

Фото: facebook.com/zelenbud

Адже саме корисні комахи відіграють чималу роль під час запилення рослин та боротьби із шкідниками, а так звані готелі допоможуть комфортно і затишно пережити зимівлю та зберегти види.

"Ми маємо навчитися не просто жити в гармонії з природою, а створювати умови для того, щоб природа навколо нас розвивалася. З цією метою ми поступово розширюємо комплекс заходів. У лісах, що оточують Київ, розвішуємо годівниці для пернатих, кажанятники, влаштовуємо місця підгодівлі тварин, у парках з водоймами спускаємо на воду будинки для птахів. А зараз і будинки для комах. Будемо спостерігати, хто яку "квартиру" обиратиме", — відзначили у Київзеленбуді.

Як це працює?

Конструкція нагадує багатоквартирний будинок з оселями для сезонного поселення та для зимівлі. Тут можуть одночасно жити як комахи-запилювачі, так і ентомофаги, які нищать шкідників. Дах будиночка захищає його від опадів, а каркас є достатньо міцним, щоб витримати вагу "мешканців".

Фото: facebook.com/zelenbud

Фото: facebook.com/zelenbud

У кожній секції – різне наповнення: солома, дерево, дошки, цегла, сіно, просвердлені колоди, а також мох, гілочки, каміння.

Зазначається, що такі будиночки є частиною комплексних заходів з підтримки й розвитку біорізноманіття у місті.

Фото: facebook.com/zelenbud

Довідка

"Біологічне різноманіття" означає різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є. Це поняття включає в себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманіття екосистем.

Збереження біологічного різноманіття передбачає охорону водночас і окремих особин, їхніх груп у межах певної території, й екосистем у цілому разом з їхнім середовищем існування. Зменшення біологічного різноманіття є в значній мірі результатом діяльності людини.

Основну загрозу для біологічного різноманіття становлять незаконні забудови та вирубування лісів, браконьєрство, розорювання місць поширення видів, здійснення господарської діяльності на території прибережно-захисних смуг, гірських та степових районів, інтродукція чужорідних видів, кліматичні зміни, забруднення довкілля, неконтрольований видобуток природних багатств.

Нагадаємо ми розповідали, що у Львові встановили перші екоготелі для комах.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: