fbpx
Сьогодні
Рішення 13:57 11 Лис 2023

Діагностика пухнастиків: чому та як часто потрібно водити кота на профілактичні огляди

Фото: З відкритих джерел

Для покращення діагностики захворювань домашніх улюбленців Олександр Айшпур, кандидат ветеринарних наук, фахівець з навчання Royal Canin, поділився рекомендаціями щодо періодичності відвідування ветеринарів.

Про це пише Рубрика

У чому проблема? 

Коти, як і інші домашні тварини, не можуть повідомити власників про своє погане самопочуття. Більш того, деякі захворювання улюбленців проходять непомітно, що в окремих випадках, призводить до трагічних наслідків. 

Наприклад, у близько 20-50% котів віком старше 15 років діагностують хронічну ниркову недостатність на певній стадії (ця хвороба утричі частіше зустрічається в котів, ніж у собак).

Ба більше, вона є найбільш поширеною причиною смерті у котів, віком старше 5 років. Проте запобігти важкому перебігу хвороби та вчасно допомогти улюбленцеві може саме рання діагностика. 

Яке рішення?

Власники котів часто звертаються до ветеринара вже тоді, коли улюбленець занедужав. На наявність хвороби в улюбленця та необхідність термінового відвідування ветеринарного лікаря можуть вказувати наступні ознаки:

  • Поганий апетит – може свідчити про шлунково-кишкові захворювання або діабет;
  • Блювота і млявість – сигналізує про проблеми зі шлунково-кишковим трактом, нирками та печінкою;
  • Запалення ясен – може вказувати на гінгівіт, стоматит, а також тепловий удар або отруєння;
  • Проблеми із сечовипусканням – може свідчити про цистит, сечокам'яну хворобу тощо.

Фото: kyivcity.gov.ua

Частину цих хвороб можна попередити своєчасними профілактичними оглядами у ветеринарного лікаря. Адже оскільки коти є хижаками, вони еволюційно призвичаїлись приховувати своє погане самопочуття.

Тому погіршення стану здоров'я улюбленця можуть заздалегідь помітити лише професіонали за результатами огляду та аналізів. Крім того, вікові зміни у котів менш помітні, ніж у собак. Через це кота у зрілому віці важко відрізнити від молодого за поведінкою та зовнішнім виглядом, що також вводить власника в оману. 

"Коти у різному віці мають свої специфічні потреби. Комусь необхідна вакцинація та стерилізація, іншим – діагностика захворювань, боротьба з блохами або дегельмінтизація. Тому ми рекомендуємо регулярно проходити профілактичні огляди у ветеринарного лікаря.

Це дозволить покращити догляд за улюбленцем та попередити деякі проблеми, – пародонтоз, ожиріння та цукровий діабет, захворювання сечовидільної системи", — зауважив Олександр Айшпур, експерт Royal Canin. 

Як це працює?

Періодичність профілактичних візитів до ветеринарного лікаря залежить від віку та стану здоров'я тварини. Наприклад, кошенята у віці від 6 до 8 тижнів поступово втрачають імунітет, переданий від матері. Тому вони потребують вакцинації від інфекцій із повторними щепленнями – відповідно до складеного графіка. 

Коти і собаки, яких зачепила війна: чим у Києві живе тимчасовий притулок на ВДНГ і як допомогти

Крім того, у віці 6-8 місяців (максимум – до 1 року) домашнього улюбленця слід стерилізувати. Це дозволить зменшити ризик виникнення раку молочних залоз, матки та яєчників у самок та запобігти захворюванню сім'яників і проявам статевої поведінки у самців. Загалом графік візитів до ветеринарного лікаря протягом життя кота наступний: 

  • Вік до 1 року – відвідування відповідно до складеного графіка щеплень та залежно від стану улюбленця (від 2 разів на рік);
  • Для дорослих котів – рекомендовані профілактичні огляди 2 рази на рік. 

коти

Окрему увагу слід приділяти контролю ваги домашнього улюбленця. Ожиріння може призвести до цілої низки проблем із щоденною активністю та пересуванням. Більш того, набір зайвої ваги може викликати діабет та суттєво скоротити тривалість життя тварини. 

Загалом профілактичні візити до ветеринарного лікаря дозволяють виявити низку найбільш поширених захворювань у котів.

Рання діагностика запалень ротової порожнини, проблем із зубами, алергій або запалення сечовивідних шляхів може суттєво покращити якість життя домашнього улюбленця. А вчасне виявлення діабету, пороку клапана серця або ниркової недостатності дозволяє значно подовжити його вік. 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ухвалив постанову щодо створення в країні Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів. У ньому в електронному форматі буде міститися інформація про опис тварин, вакцинацію, стерилізацію та інші дані.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: