fbpx
Сьогодні
17:48 14 Лис 2023

У Львівській політехніці зробили заяву щодо звільнення Фаріон

ФОТО ЗІ СОЦМЕРЕЖ

Ірина Фаріон лишається на посаді викладача кафедри української мови Національного університету "Львівська політехніка" принаймні до 23 листопада.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на РБК-Україна.

За словами представника протестуючих студентів, який озвучив позицію керівництва "Львівської політехніки", наразі для звільнення Фаріон "немає правових і законних підстав".

"23 числа буде зібрана комісія і буде винесено рішення. Треба порадитись з юристами, бо всі мають бути рівними перед законом", – сказали у ректораті ВНЗ.

Натомість студенти мають намір повторити свій протест, якщо скандальну викладачку не усунуть з посади.

"Якщо 23 листопада, після повторного засідання, не звільнять Фаріон, то 24 листопада ми проведемо повторний мітинг. До останнього", – сказали студенти.

 

Як раніше повідомляла Рубрика, пізніше Фаріон розмістила у своєму Телеграм-каналі скриншот листа зі словами підтримки від студента з Криму Максима Глєбова. При цьому вона не приховала імені хлопця та місто, де він навчається.

Згодом на проросійському ресурсі "Крымский СМЕРШ" з'явилося відео, на якому Глєбов просить вибачення за лист, який написав Фаріон, та стверджує, що відмовився від своїх поглядів.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

"Персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи!" — наголосив Лубінець.

Омбудсмен вважає, що мовознавиця вчинила кримінальний злочин, а також "підіграла" окупантам.

14 листопада студенти університету "Львівська політехніка" вийшли на мітинг та вимагали звільнення професорки Ірини Фаріон. Молодь пояснила, що їхня вимога пов'язана з негативним висловлюванням викладачки на адресу російськомовних військових ЗСУ.

 

Що відбувається навколо Фаріон

Нагадаємо, що в інтерв'ю Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців "Азову" та 3-ї ОШБр, в тому, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати" їх українцями. ЇЇ висловлювання викликали хвилю обурення в суспільстві.

Окрім того, пізніше Фаріон опублікувала допис у своїх соцмережах, в якому заявила, що "воювати за Україну – це не заслуга, а обов'язок", а також назвала російськомовних захисників "москворотими".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: