fbpx
Сьогодні
16:57 11 Лис 2023

США попередили Пекін, що для китайських компаній допомога рф матиме серйозні наслідки

English version here

Уряд Сполучених Штатів має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для російської армії в обхід західних санкцій. Вашингтон закликає Пекін вжити жорстких заходів, інакше це матиме наслідки.

Про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, пише Рубрика з посиланням на Reuters.

Єллен зазначила, що порушила це питання під час дводенних зустрічей з віцепрем'єром Китаю Хе Ліфеном.

Вона висловила занепокоєння тим, що обладнання для російських військових в обхід санкцій потрапляє до рф.

"Я підкреслила, що компанії не повинні надавати матеріальну підтримку російському оборонно-промисловому сектору і що вони зіткнуться зі значними наслідками, якщо вони це зроблять", – сказала Єллен.

Міністр наголосила, що:

"США сповнені рішучості зробити все можливе, щоб зупинити цей потік обладнання, який допомагає Росії вести цю жорстоку та незаконну війну".

Єллен попередила, що будь-які компанії, які допомагають москві у військових діях, можуть зіткнутися з санкціями.

Вона наголосила, що уряд США вже запровадив санкції проти низки приватних фірм, у тому числі в Китаї, які допомагають росії отримувати обладнання, а також проти деяких фінансових установ, які можуть сприяти цим зусиллям.

Водночас Єллен не уточнила, про які саме китайські компанії йдеться, але додала, що вони є приватними, і сказала, що вона не припускає, що це відбувалося з відома китайського уряду.

У жовтні Міністерство торгівлі США додало до державного реєстру експортного контролю 42 китайські компанії, які постачають до Росії інтегральні схеми американського виробництва.

Як повідомляла Рубрика, основним постачальником критично важливих компонентів для російських дронів, які рф використовує проти України, є Китай. Це встановила Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком і директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) послом Майклом Макфолом

Також повідомлялось, що учасники саміту ЄС-США, що відбувся у Вашингтоні, закликали Китай скористатися своїм впливом на російську федерацію, щоб та припинила свою агресію проти України, та увійти в прямий контакт із української владою для підтримки тривалого та стійкого повоєнного миру.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: