fbpx
Сьогодні
10:44 31 Жов 2023

У Офісі Президента пояснили, чому Китай не приєднався до зустрічі щодо "формули миру" на Мальті

Фото: З відкритих джерел

Через розбіжності у графіках китайський представник не зміг узяти участь у саміті щодо обговорення української "формули миру" на Мальті.

Про це заявив заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в етері телемарафону 30 жовтня.

Він зазначив, що спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей брав участь у попередній зустрічі щодо "формули миру", яка відбулася в Джидді (Саудівська Аравія).Однак цього разу він не зміг долучитися до обговорення. Про це Пекін завчасно попередив.

"У нас була реакція китайської сторони у відповідь, що така зустріч не відбудеться через розбіжність графіків", — пояснив Жовква.

Заступник голови Офісу президента наголосив, що Україна розраховує на подальшу участь Китаю в реалізації "формули миру" — як на рівні послів, так на рівні зустрічі радників з національної безпеки.

Водночас речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбін заявив, що Пекін продовжить "по-своєму сприяти мирним переговорам і працювати над політичним врегулюванням кризи", цитує його "Укрінформ".

"Позиція Китаю щодо "кризи в Україні"послідовна і чітка. Ми завжди відіграємо конструктивну роль для припинення вогню й політичного врегулювання кризи", — зазначив він, відповідаючи на запитання чи пов'язана відсутність китайського представника на зустрічі щодо української формули миру на Мальті з небажанням Пекіна надалі відігравати активну роль у пошуку шляхів припинення російсько-української війни.

Третя мирна зустріч щодо української формули миру

Зустріч щодо української формули миру відбулася 28-29 жовтня на Мальті. Головна мета для України, за слів голови Офісу Президента, це заручитися "максимально широкою міжнародною підтримкою" мирного плану президента Володимира Зеленського.

Цього разу Китай не бере участі у мирному саміті. За даними ЗМІ, відсутність Пекіна розчарувала українське керівництво.

Перший саміт Формули миру пройшов 26 червня у Копенгагені (Данія), а другий – 6 серпня  у Джидді (Саудівська Аравія).

Тоді Україні вдалося залучити не лише прямих партнерів та союзників, а й представників Глобального півдня, які займають нейтральну позицію щодо війни.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту Групи двадцяти презентував українську Формулу миру з 10 пунктів, наразі триває підготовка Глобального саміту миру.

В Офісі Президента розповіли про результати зустрічі щодо "Формули миру". На зустрічі учасники зосереджувалися на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільнення полонених і депортованих та відновлення територіальної цілісності України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: