fbpx
Сьогодні
08:54 07 Лис 2023

У Японії сьогодні розпочинається зустріч глав МЗС країн G7: говоритимуть і про Україну

Фото: @SecBlinken

На зустрічі в Токіо, яка розпочинається у вівторок, країни G7 обговорять ряд питань, серед яких вторгнення росії в Україну.

Про це заявила перед від'їздом до Японії на зустріч міністрів закордонних справ G7 у Токіо міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок, повідомляє Рубрика.

"Україна є і залишається на першому місці порядку денного G7. Для нас у Європі, а також для G7 загалом на кону стоїть неймовірно багато: якщо ми зараз видихнемося у підтримці України, Путін безжально цим скористається – із жахливими наслідками для людей в Україні та Європі", – сказала Бербок.

Водночас інші актори в інших регіонах світу також зроблять з цього неправильні висновки, зауважила вона. Тому, за словами дипломатки, так важливо, щоб група G7 продовжувала рішучу та всебічну підтримку України.

Як приклад вона навела те, що країни продовжать разом працювати над створенням щита протиповітряної оборони України.

Також G7 обговорять ситуацію з тероризмом ХАМАС і гуманітарним становищем у секторі Газа, практичні кроки на шляху до рішення на основі принципу двох держав.

"Група семи" забезпечує близько двох третин фінансування палестинської організації допомоги UNRWA.

"Ми є вирішальними донорами гуманітарної допомоги для палестинців, і були такими роками", – заявила Бербок і закликала інших фінансово сильних донорів брати активнішу участь у діяльності UNRWA.

Індо-Тихоокеанський регіон стає все більш впливовим в економічному та політичному плані. Японія справедливо поставила це питання в центрі свого головування, зауважила німецька міністерка.

"З 24 лютого 2022 року ми на власному досвіді дізналися, як агресивна риторика чи фантастичні карти можуть стати небезпечною реальністю. Ми повинні сьогодні працювати разом, щоб не виникало нових театрів війни, чиї ударні хвилі сколихнули б усіх нас", – підкреслила вона.

Довідка

Дводенна зустріч глав МЗС країн G7 розпочнеться в японському Токіо у вівторок, 7 листопада. Підсумкове комюніке очікується в середу.

Серед питань, які стоять на порядку денному:

  • вторгнення Росії в Україну,
  • конфлікт Ізраїлю й ХАМАСу,
  • посилення активності Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні,
  • ядерні та ракетні розробки Північної Кореї.

Зазначається, що цього року Японія прийматиме вже другу зустріч міністрів закордонних справ G7 після зустрічі в Каруїзаві в префектурі Нагано у квітні. Японія також головувала на вересневій зустрічі міністрів у Нью-Йорку.

Як повідомляла Рубрика, міністри торгівлі країн "Групи семи" засудили агресивну війну росії проти України та знищення її зернової інфраструктури.

Також повідомлялось, що 12 жовтня міністри фінансів та керівники центробанків країн "Групи семи" у спільній заяві зобов'язались тримати замороженими російські активи на приблизно $ 280 млрд, доки країна-агресорка не компенсує завдану Україні в результаті повномасштабного вторгнення шкоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: