fbpx
Сьогодні
13:57 02 Лис 2023

Японія з АЕС у Фукусімі почала третій цикл скидання в океан очищеної води

Фото: Kyodo

У четвер, 2 листопада, компанія-оператор пошкодженої АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Company (TEPCO) почала скидання в океан третьої партії очищеної від радіоактивних елементів води з атомної електростанції.

Про це повідомляє Kyodo, пише Рубрика.

Упродовж третього етапу, що триватиме до 20 листопада, TEPCO планує щодня перекачувати через підводний тунель і випускати в океан приблизно за 1 кілометр від узбережжя близько 460 тонн очищеної води з АЕС, змішаної з великими обсягами морської води.

Це передостанній із чотирьох циклів, які компанія планує здійснити до кінця березня наступного року, щоб випустити загалом близько 31 200 тонн води з резервуарів на АЕС.

Під час останньої перевірки радіаційного стану морської води оператор заявив, що виявив до 22 беккерелів радіоактивного тритію на 1 літр морської води в пробах, взятих із різних районів моря поблизу атомної станції, що значно нижче ліміту Всесвітньої організації охорони здоров'я в 10 000 беккерелів для питної води.

Китай, росія та місцеві рибалки в префектурі Фукусіма продовжують виступати проти рішення уряду Японії щодо води з АЕС у Фукусімі.

Китай ввів повну заборону на імпорт японських морепродуктів від 24 серпня, коли почався перший раунд скидання води з АЕС, а Росія зробила той самий крок у жовтні.

Токіо закликає Пекін і москву негайно скасувати торговельні обмеження, стверджуючи, що їхні застереження не мають наукового обґрунтування.

Японська сторона наголошує, що перед скидання в океан очищену від радіоактивних елементів воду, в якій залишається лише малонебезпечний для людини тритій, розбавляють морською водою для зниження рівня тритію до менш ніж 1500 беккерелів на 1 літр, або однієї 40-ої концентрації, дозволеної японськими стандартами безпеки.

Крім того, TEPCO, уряд Японії та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) регулярно проводять власні незалежні перевірки стану морської води, які жодного разу не виявили підвищення рівня тритію в океані.

Токіо розглядає скидання води як ключовий крок для виведення з експлуатації АЕС "Фукусіма-1", пошкодженої внаслідок катастрофічного землетрусу та цунамі в 2011 році.

Під час першого та другого циклів скидання в океан було випущено приблизно по 7800 тонн очищеної води із 20 резервуарів.

Що відбулося на атомній електростанції "Фукусіма-1"

11 березня 2011 року у Японії відбувся найпотужніший землетрус за час спостережень магнітудою 9.0-9.1 балів. Тоді, за даними рятувальної служби Японії, загинули 19 759 людей.

Окрім землетрусу, Японію накрило велике цунамі. Його висота в прибережних містах сходу Японії склала в середньому від 3 до 7 метрів, що дозволило хвилям легко подолати більшість захисних дамб і споруд, змиваючи все на шляху.

Система захисту від цунамі на АЕС "Фукусіма-1", розташованій на березі океану, була не готова до подібних хвиль. На час початку цунамі станція вже була від'єднана від електромережі через землетрус та охолоджувалась за допомогою дизель-генераторів.

Проте цунамі затопило їх, адже вони були у підвалах АЕС. Відсутність електрики спричинила зупинку постачання води до ядерного палива і воно почало розігріватись. Через це на трьох енергоблоках стались вибухи.

Аварії на "Фукусімі-1" присвоїли найбільший 7-й рівень за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) — такий самий має Чорнобильська аварія.

Задля охолодження до реакторів пожежники почали заливати реактори водою. Ця радіоактивна вода витікала в океан, що спричинило забруднення.

Як повідомляла Рубрика, в кінці серпня в Японії АЕС "Фукусіма-1" почала скидати очищену радіоактивну воду в море. У перших зразках риби, яку виловили біля пошкодженої атомної електростанції, не було виявлено жодної кількості тритію.

А 23 жовтня оператор АЕС "Фукусіма-1" Токійська електрична енергетична компанія (TEPCO) повідомила про завершення другого циклу скидання в море очищеної від радіоактивних елементів і розбавленої води з електростанції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: