fbpx
Сьогодні
Фото 13:36 27 Сер 2023

Аномалій не виявили: в Японії перевірили рибу, виловлену біля АЕС "Фукусіма-1"

Фото: еn.wikipedia.org/wiki

Саме цього тижня в Японії АЕС "Фукусіма-1" почала скидати очищену радіоактивну воду в море. У перших зразках риби, яку виловили біля пошкодженої атомної електростанції, не було виявлено жодної кількості тритію.

Про це з посиланням на японське Агентство рибного господарства повідомляє Kyodo.

Як повідомляє видання, зразки риби – товстолобика та оливкової камбали – були зібрані в п'ятницю в межах 5 кілометрів від випускного отвору комплексу АЕС у Фукусімі.

Агентство приблизно протягом місяця продовжуватиме щодня відбирати проби риби для аналізу на наявність радіоактивних елементів і надавати оновлені результати.

Міністерство охорони навколишнього середовища Японії також відібрало зразки морської води в радіусі приблизно 50 км від електростанції і, як очікується, оголосить результати в неділю.

Нагадаємо, компанія-оператор АЕС "Фукусіма" Tokyo Electric Power Company (TEPCO) заявила, що у зразках скинутої у море очищеної радіоактивної води з АЕС не виявлено тритію.

Оператор оприлюднив результати після аналізу зразків, взятих у 10 місцях на відстані 3 кілометрів від АЕС "Фукусіма" через кілька годин після початку скидання води у море. TEPCO впродовж близько місяця продовжуватиме щоденний відбір проб морської води для аналізу й оприлюднюватиме результати кожного наступного дня.

Нагадаємо, що 24 серпня, через 12 років після аварії на Фукусімській АЕС, влада Японії почала скидати очищену радіоактивну воду до Тихого океану. Це рішення ухвалили після десяти років зберігання відходів на майданчику АЕС. Нині накопичили близько 1,34 мільйонів тонн радіоактивної води.

Фукусіма 1

Очищують радіоактивну воду за допомогою удосконаленої системи обробки рідин (ALPS). Як заявляє оператор "Фукусіми-1" компанія Tokyo Electric Power Co (TEPCO), ця система видаляє більшість цезію та стронцію, що складають більшу частину радіоактивних речовин у забрудненій воді. Після такого очищення та інших маніпуляцій воду зливають в океан. Всю воду планують злити за 30 років. 

Фукусіма 1

Фото: Kyodo News via Getty Images

В МАГАТЕ кажуть, що вона не становитиме загрози. Водночас Китай заборонив весь імпорт морепродуктів із Японії, а в самій Японії та сусідніх країнах люди вийшли на протести.

Фото: Norihiro Haruta

Що відбулося на атомній електростанції "Фукусіма-1"

11 березня 2011 року у Японії відбувся найпотужніший землетрус за час спостережень магнітудою 9.0-9.1 балів. Тоді, за даними рятувальної служби Японії, загинули 19 759 людей.

Окрім землетрусу, Японію накрило велике цунамі. Його висота в прибережних містах сходу Японії склала в середньому від 3 до 7 метрів, що дозволило хвилям легко подолати більшість захисних дамб і споруд, змиваючи все на шляху.

Система захисту від цунамі на АЕС "Фукусіма-1", розташованій на березі океану, була не готова до подібних хвиль. На час початку цунамі станція вже була від'єднана від електромережі через землетрус та охолоджувалась за допомогою дизель-генераторів.

Фукусіма 1

Фото: DigitalGlobe via Getty Images via Getty Images

Проте цунамі затопило їх, адже вони були у підвалах АЕС. Відсутність електрики спричинила зупинку постачання води до ядерного палива і воно почало розігріватись. Через це на трьох енергоблоках стались вибухи.

Аварії на "Фукусімі-1" присвоїли найбільший 7-й рівень за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) — такий самий має Чорнобильська аварія.

Задля охолодження до реакторів пожежники почали заливати реактори водою. Ця радіоактивна вода витікала в океан, що спричинило забруднення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: