fbpx
Сьогодні
21:35 02 Лис 2023

Військові можуть записатися на проходження ВЛК через електронну чергу: як працює це рішення

Фото: armyinform.com.ua

Українські військовослужбовці можуть записатися на проходження військово-лікарської комісії онлайн, тобто за допомогою електронної черги.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерстві оборони.

У чому проблема?

Під час війни в країні мобілізувалися тисячі українців та українок, які зараз мужньо захищають нашу державу від російської навали. Щоб приєднатися до лав ЗСУ, усі вони повинні в першу чергу пройти військово-лікарські комісії. Це стосується і тих військовослужбовців, які отримали поранення та лікувалися.

Для цього захисники мали вистоювати довжелезні черги, бо самих комісій не вистачало для обслуговування такої кількості військових. Для тих, хто має тяжкі поранення така процедура взагалі виглядає тортурою.

Своєю чергою ще у травні поточного року Кабінет Міністрів працював над тим, щоб прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій.

Яке рішення?

Тому в Україні всі військово-лікарські комісії в усіх шпиталях мають перейти на електронні черги. На сьогодні це вже можливо.

"Одна з основних переваг (електронної черги – ред.) – це те, що для військових зникає потреба приїздити до поліклініки на 8 ранку та цілий день чекати на зустріч з лікарем", – зазначають у відомстві.

За даними Міноборони, на сьогодні сервіс розгорнутий у всіх військових поліклініках, де можна пройти амбулаторне ВЛК (без госпіталізації), а найактивніше єЧергою користуються у Києві, Одесі, Дніпрі та Вінниці.

Як це працює?

Як розповіли у міністерстві, на електронну чергу бійця може поставити начальник медичної служби військової частини.

"Електронна черга на ВЛК вже доступна для всіх військовослужбовців у військових поліклініках", – написали у відомстві.

Для того, щоб поставити військовослужбовця в електронну чергу:

  • начальник медичної служби має звернутися до закладу охорони здоровʼя, у зоні підпорядкування якого перебуває підрозділ, та отримати від поліклініки інструкцію для подальшої реєстрації;
  • після цього начальнику медслужби створюють особистий електронний кабінет, через який він зможе записувати військовослужбовців на ВЛК та на прийом до лікаря.

У Міноборони додають, що на основі записів та проходження військово-лікарської комісії лікарі аналізують дані щодо завантаженості та дефіциту спеціалістів.

У разі потреби, медики шукатимуть додаткових профільних спеціалістів як серед мобілізованих медиків, так і серед цивільних спеціалістів.

У Міноборони наголосили, що протягом останнього місяця майже половина пацієнтів військових поліклінік записалися для проходження ВЛК заздалегідь, кажуть в Міноборони.

Міноборони ставить за мету залучити всіх начальників медичних служб військових частин до користування сервісом для завчасного запису на ВЛК.

Окрім того, у серпні президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони, у ході якого було ухвалено низку рішень стосовно роботи військово-лікарських комісій.

Нагадаємо, що український уряд дозволив військовим без медичної освіти проводити переливання крові. Для цього вони мають пройти відповідне навчання.

Також в Україні затвердили новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: