fbpx
Сьогодні
18:30 02 Лис 2023

До закладів вищої освіти цього року вступило близько 110 тисяч чоловіків призовного віку

Фото: freepik/freepik

У 2023 році частка чоловіків, які стали студентами-першокурсниками платної форми навчання, зросла до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років.

Про це йде мова у розслідуванні "Наші гроші. Львів".

Його автори за результатами вступної кампанії дійшли висновку, що заклади вищої освіти продовжують використовувати для уникнення мобілізації.

Так, у 2023 році до вишів вступило приблизно 110 тисяч чоловіків призовного віку. Ще рік тому таких було близько 85 тисяч.

"Попри те, що середня вартість року навчання в українських ЗВО зросла до 23,7 тис. грн, умови вступу на контракт залишились спрощеними – на деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа", – додають журналісти.

Зазначають, що кількість нових студентів-чоловіків віком від 30 років протягом 2022-2023 збільшилася у 23 рази.

Кількість чоловіків-вступників віком 30-39 років у:

  • 2020 році – було 1700 охочих навчатися;
  • 2021 році – 2186;
  • 2022 році – 30 277;
  • 2023 році – 43 7202.

Серед чоловік віком від 40 років у:

  • 2020 році було 692 охочих вступати на навчання;
  • 2021-му – 884;
  • 2022-му – 15 055;
  • 2023-му – 27 728.

Як додають журналісти, водночас внаслідок великої кількості охочих чоловіків призовного віку навчатися, цього року українські ЗВО додатково отримали понад 2,6 млрд грн.

У 2022 році додатковий дохід склав 1,7 млрд грн.

"Лідером став харківський Український державний університет залізничного транспорту, де кількість чоловіків-контрактників першого року навчання, порівняно з довоєнним 2021 роком, зросла у 20 разів", – зазначають автори розслідування.

Як вважають розслідувачі, щоб унеможливити зловживання достатньо було б просто:

  • зменшити існуючі квоти на платну форму навчання до прийнятних розмірів,
  • запровадити для контрактників бодай мінімальний відбір через тестування чи іспити.

Натомість, на початку вересня у Верховну Раду внесли законопроєкт, що скасовує відстрочку від мобілізації тим, хто після 30 здобуває другу освіту.

Основна претензія до законопроекту Веніславського-Безуглої – дискримінація за віком. У випадку ухвалення під його дію можуть підпасти десятки тисяч чоловіків.

Як свідчить аналіз NGL.media, загалом цього року у ЗВО на платне денне навчання вступили 71 тис. чоловіків віком понад 30 років, у тому числі майже 23 тис. з них пішли на нижчий чи той же освітній рівень, який уже мали.

Що відомо про мобілізацію в Україні

Нагадаємо, в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії запровадили воєнний стан та загальну мобілізацію. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

Однак, окремі особи можуть отримати відстрочку від мобілізації. Це залежить від їхньої діяльності, сімейних обставин і не тільки.

Так, 17 серпня, в Україні знову продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони.

Зауважимо, що "Територіальні центри комплектування" можуть здійснювати призов на військову службу під час мобілізації й на особливий період незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

А у парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочали роботу над удосконаленням процедури проведення мобілізації в Україні.

Нещодавно секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що на цей час змін у мобілізації не відбудеться, попри те, що нещодавно вище військове командування зверталося до президента України Володимира Зеленського з пропозицією збільшити призов до ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: