fbpx
Сьогодні
20:31 18 Тра 2023

До кінця травня всі ВЛК будуть переведені на електронні черги: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

В Україні до кінця травня поточного року військово-лікарські комісії в усіх шпиталях мають перейти на електронні черги. Електронний запис повинен спростити всі процедури проходження ВЛК.

Про це розповіла під час брифінгу представниця Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України Оксана Горбач, пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час війни в країні мобілізовано тисячі українців та українок, які захищають нашу державу від російської навали. Усі вони повинні проходити військово-лікарські комісії. Це стосується і тих військовослужбовців, які отримали поранення та лікувалися. Для цього захисники вистоюють у довжелезних чергах, бо самих комісій не вистачає для обслуговування такої кількості військових. Для тих, хто має тяжкі поранення така процедура взагалі виглядає тортурою.

Яке рішення?

Кабінет Міністрів працює над тим, щоб прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій.

"Процес проходження комісій повинен стати людиноорієнтованим. Це стосується не лише військово-лікарської, але й медико-соціальної експертної комісії… Довідки мають "ходити" за військовими, а не навпаки.

Працюємо над тим, аби прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій", наголошував Шмигаль.

Тому в Україні до кінця травня поточного року військово-лікарські комісії в усіх шпиталях мають перейти на електронні черги.

Як це працює?

Таке реформування вже запровадили у п'яти містах України:

  • у Харкові;
  • у Львові;
  • у Києві;
  • у Вінниці;
  • в Одесі.

"Не потрібно буде приходити о п'ятій ранку до військового госпіталю. Потрібно буде просто записатися через електронний портал, де можна побачити графік прийому до конкретного лікаря чи ВЛК, і, маючи конкретний день і час, прийти", – наголосила Оксана Горбач.

Вона додала, що чекати під дверима по декілька годин вже не буде потреби.

А така зміна надасть можливість начальнику медичної частини записувати військовослужбовців на проходження медичного огляду або до конкретного лікаря на необхідний час та день вже заздалегідь.

В українській армії, за словами представниці Управління стратегічних комунікацій, також вирішили запровадити електронний документообіг. Це роблять для того, щоб військові не мали потреби їхати у свою частину для отримання документів.

"Їхати важко пораненому військовослужбовцю в місце розташування своєї військової частини – довго, складно, іноді неможливо", – додала Оксана Горбач.

Нагадаємо, в Україні військовим можна буде лікуватися за кордон на спрощених умовах, висновок про необхідність направлення прийматимуть без консиліуму військово-медичного закладу.

Відтепер медзаклади, в яких захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації, зможуть самостійно визначати, чи потрібно бійцю лікуватися в іншій країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: