fbpx
Сьогодні
22:00 31 Жов 2023

Суд повернув будівлі "Квіти України" статус пам'ятки

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) та повернув статус пам'ятки будівлі "Квітів України".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Будівля "Квіти України" розташована у Києві за адресою: вулиця Січових Стрільців, 49. Вона була зведена у стилі модернізму і 1983–1985 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука. У грудні 2022-го будівлю позбавили статусу пам'ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали на апеляцію. Оскільки будівля більше не була пам'яткою, то на забудовника вже не діяв припис Міністерства культури про заборону будівельних робіт.

Будівля «Квітів України»

На попередньому розгляді справи в суді забудовник використав оцінку експертів комунального закладу "Центр консервації предметів археології", які заперечили цінність та унікальність будівлі, а також заявили, що вона не відповідає критеріям пам'ятки.

У рішенні ОАСК вказано, що "факт фактичного «замороження» об'єкта в аварійному стані, який призводить до його руйнування та створює у місті Києві черговий напіврозвалений об'єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає".

Попри це, в Мінкульті заявляли, що "Квіти України" залишаються пам'яткою культури, а розгляд справи в ОАСК відбувся за правилами спрощеного провадження.

Будівля «Квітів України»

Фото:Міністерство культури та інформаційної політики України.

Сьогодні, 31 жовтня, Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційні скарги МКІП, Київської міської прокуратури, Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, а також громадських організацій «Зберегти Квіти України» і «Мапа Реновації» по справі, пов'язаній з оскарженням статусу пам'ятки будівлі «Квіти України».

Будівля «Квітів України»

Довідка

Будівля «Квіти України» — це модерністська будівля в місті Києві. Проєкт розробив на початку 80-х років народний архітектор України Левчук Микола Антонович. Це був навчально-методичний павільйон з магазином, оранжереєю та дослідницьким центром. На першому поверсі продавали рослини, вище відбувалися виставки, ще в кількох приміщеннях були майстерні та курси флористики. У 2010-х роках у будівлі розташовувався супермаркет, але і він з'їхав позаторік. Відтоді будівля стояла порожньою.

У Києві 12 липня 2021 року почали демонтаж будівлі «Квіти України». У планах забудовника було перетворити будівлю на офісний центр з підземним паркінгом. Однак активісти знесли паркан і зупинили будівництво. Будівлю «Квіти України» викупила міжнародна компанія Rockwill Group. Більшу частину будівлі займуть популярні коворкінги. Проєкт мав обійтися в 600 мільйонів гривень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: