fbpx
Сьогодні
14:26 26 Кві 2023

Майже кожна п'ята: електромобілі цього року становитимуть 18% світових продажів, - МЕА

Фото: itc.ua

Продажі електромобілів у світі вперше перевищили позначку в 10 мільйонів і становлять 18% від світових продажів – це майже кожна п'ята автівка, яку продадуть цього року, буде електромобілем.

Про це мова йде у річному прогнозі Міжнародного енергетичного агентства, повідомляє Financial Times.

Зазначимо, що задля скорочення викидів парникових газів, Європейський Союз визначив за мету припинити майже всі продажі автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння до 2035 року. Своєю чергою США хочуть, щоб до кінця цього десятиліття половина продажів припадала на електромобілі.

Такі заходи спонукали великих автовиробників інвестувати в електромобілі або автівки, що працюють на водні. Мова йде, на кшталт, про Ford, Stellantis, General Motors і Mercedes-Benz.

Водночас такі гравці як Tesla та китайські виробники, зокрема, BYD, посилюють конкуренцію в сегменті. Вони знижують ціни й потенційно стимулюють попит.

Зазначають, що загалом торік у продажу було понад 500 моделей електромобілів, що понад як удвічі більше, ніж п'ять років тому.

Таким чином, електромобілі становитимуть 18% світових продажів автомобілів порівняно з лише 4% світових продажів автомобілів у 2020 році.

Цього року прогнозується, що продажі зростуть до 14 млн автомобілів, причому мова йде у тому числі й про гібридні моделі.

Наголошують, що на Китай припадатиме майже дві третини всіх продажів електромобілів завдяки програмі субсидування. Європа і США, які також пропонують стимули, є другим і третім за величиною ринками для цих автомобілів.

МЕА також підвищило свої очікування щодо світових продажів електромобілів. Вони прогнозують, що у 2030 році 35% світових продажів будуть електричними, порівняно з прогнозом лише 25% рік тому.

Очікують, що до 2030 року 60% продажів у Китаї, США та Європі будуть повністю електричними.

Різке зростання продажів також стимулювало інвестиції у заводи з виробництва акумуляторів. Попит на батареї для електромобілів зріс минулого року на 65% до 550 гігават-годин.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: