fbpx
Сьогодні
Фото 15:50 22 Жов 2023

"Ліси України" разом з громадами запустили проєкт "Forest recovery": як працює це рішення

Фото: Телеграм / Юрій Болоховець

Державне підприємство "Ліси України" разом з громадами та міжнародними партнерами запустило програму порятунку лісів Forest recovery.

Про це повідомив Юрій Болоховець, голова Державного агентства лісових ресурсів України, пише Рубрика.

У чому проблема?

На цей час Україна втрачає українські ліси та інші цінні території через військові дії. Щоб їх відновити потрібні десятиліття. З 24 лютого майже 3 млн га лісу в Україні пройдені війною.

Наразі під окупацією та бойовими діями знаходиться понад 500 тис. га лісів, які ми можемо втратити.

Відновити ліси та збільшити їх площу нам допоможуть самосійні ліси та відновлення орних земель.

Як зазначив очільник агенства, в Україні понад 1,5 млн га самосійних лісів.

"Раніше такий ліс безжально знищувався. Але зараз є законний механізм, щоб його врятувати. Знищувати ліс, який створила природа – це злочин. Суспільство вже це розуміє", наголосив він.

Яке рішення?

Парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт № 5650 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів".

Його ухвалення допоможе збільшити площі та зберегти ліси України.

"Схвалення законопроєкту дозволить узаконити самосійні ліси на землях сільськогосподарського призначення. Цим ми можемо збільшити лісистість України на 500 тис. га та, при цьому, заощадити сотні мільйонів гривень державних коштів.

Адже створення та догляд гектара лісу коштує декілька десятків тисяч гривень", – прокоментував Міністр Руслан Стрілець.

Тому підприємство "Ліси України" вирішило запустити проєкт Forest recovery спільно з західними партнерами FOREST EUROPE та EUSTAFOR.

Як це працює?

Болоховець розповів, що у рамках проєкту ДП "Ліси України" будуть відзначаємо дипломами громади, які передали підприємству деградовані площі під висадку лісу або самосійні ліси.
Ліси України

Фото: Телеграм / Юрій Болоховець

Всю інформацію про реалізацію проєкту будемо передавати нашим партнерам.

"Звичайно ж, громади передають земельні ділянки виключно на волонтерських засадах. Вже всі розуміють, наскільки важливо берегти та примножувати природне багатство, покращувати стан екосистеми, залишити нащадкам у спадок комфортне для життя середовище з наявністю зон для дозвілля, екотуризму, тощо", наголосив очільник голова Державного агентства.

Першим переможцем Forest recovery стала Омельницька громада з Полтавщини.

Ліси України

Фото: Телеграм / Юрій Болоховець

Вони передали 55 га земель під заліснення та майже 129 га самосійних лісів для відновлення філії "Кременчуцьке лісове господарство".

Завдяки цьому лісівники зможуть висадити близько 300 тисяч дерев та зберегти нічийний ліс від самовільних рубок і пожеж.

На знак вдячності лісівники озеленили центральну вулицю громади. До висадки зелених насаджень приєдналися місцеві мешканці та працівники лісового господарства.

Ще однією з громад, хто отримав нагороду, є Більче-Золотецька, що на Тернопільщині.

Ліси України

Фото: Телеграм / Міністерство лісу

"Кожен клаптик землі має мати свого господаря. А ми таким чином хочемо покращити стан екосистеми", зауважила Галина Огородник, голова територіальної громади.

Ліси України

Фото: Телеграм / Міністерство лісу

Вони передали філії "Чортківське лісове господарство" 12,5 га самозаліснених ділянок. І це не перша співпраця.

Ліси України

Фото: Телеграм / Міністерство лісу

Громада планує співпрацювати з лісівниками і надалі. Уже розглядають землі, які можуть слугувати під заліснення.

"Ми дякуємо всім екосвідомим громадам, які опікуються майбутнім суспільства. Разом ми будуємо нове екологічне ком'юніті. Ви робите величезний крок в розвиток майбутнього", підкреслив Болоховець.

Нагадаємо, що у Державному підприємстві "Ліси України" запустили пілотний проєкт зі створення кадрового резерву ДП, де керівні посади будуть обиратися на конкурсній основі.

Окрім того, понад півсотні спортсменів приїхали на Прикарпаття, щоб взяти участь в семінарі Асоціації олімпійців України та приєднатися до висадження молодого лісу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: