fbpx
Сьогодні
Фото 20:51 14 Вер 2023

На Хмельниччині за підтримки U-LEAD створили плантації енергетичної верби й тополі: для чого це рішення

Фото: "Хмельницький енергетичний кластер"

За підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та ГО "Хмельницький енергетичний кластер" у Берездівській, Крупецькій та Ганнопільській громадах Хмельницької області на 6 гектарах комунальних земель висадили понад 100 тисяч саджанців енергетичної верби й тополі.

Про це пише Рубрика із посиланням на сторінку U-LEAD у Фейсбуці.

У чому проблема?

Україна декілька років тому почалося активне запозичення закордонного досвіду з видобутку біопалива.

На сьогоднішній день відомо близько 20 видів швидкоростучих рослин, які можна вирощувати для отримання рослинної біомаси: евкаліпт, верба, тополя тощо. Зібрана біомаса використовується для виробництва теплової та електричної енергії. Вона також є сировиною для виробництва твердого біопалива: гранул і брикетів. У помірній кліматичній зоні, в якій знаходиться Україна, для вирощування енергетичних рослин, як зазначають науковці, найкраще підходять сорти швидкоростучої верби.

Зауважимо, що серед усіх енергетичних рослин саме вербу сьогодні найкраще використовувати в якості основної енергетичної культури для виробництва твердого палива.

Яке рішення?

У Берездівській, Крупецькій та Ганнопільській громадах Хмельницької області за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та ГО "Хмельницький енергетичний кластер" на 6 гектарах комунальних земель висадили понад 100 тисяч саджанців енергетичної верби й тополі.

Фото: "Хмельницький енергетичний кластер"

Як це працює?

Такі материнські плантації стануть розсадою для промислових, які забезпечать сировиною для опалення комунальні заклади громад.

Фото: U-LEAD з Європою

"Це власне надійне джерело сировини гарантує енергетичну безпеку громад і стабільну роботу їхніх комунальних закладів взимку. Окрім того, за попередніми розрахунками "Хмельницького енергетичного кластера", власна сировина буде коштувати на 50% дешевше від ринкової ціни. Тож, окрім енергетичної незалежності, громади також зекономлять бюджетні кошти на опаленні комунальних закладів", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Берездівська, Крупецька та Ганнопільська громади в межах проєкту отримали щепорізи під трактори для подрібнення біомаси. Їх вже активно використовують працівники комунальних господарств, готуючись до опалювального сезону.

Фото: U-LEAD з Європою

Фото: U-LEAD з Європою

Довідка

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Нагадаємо, що в Україні створили список чужорідних, тобто інвазивних, видів дерев, які заборонили висаджувати.

Також раніше повідомлялось, що 1 червня в Україні запустять електронний лісорубний квиток та сертифікат про походження деревини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: