fbpx
Сьогодні
19:23 22 Жов 2023

Канцлер Німеччини засудив зростання антисемітизму через війну в Ізраїлі

Фото: Reuters

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у неділю, 22 жовтня, під час відкриття нової синагоги пообіцяв викорінити антисемітизм в країні на тлі сплеску антиєврейських інцидентів через конфлікт Ізраїлю та ХАМАС.

Виступ Шольца цитує агентство AFP, передає Рубрика.

"У Німеччині має бути нульова терпимість до антисемітизму", — сказав Шольц у синагозі в східному місті Дессау.

Він пообіцяв, що Німеччина буде "захищати і обороняти" єврейське життя, сказав Шольц.

Він висловив свій шок через антисемітизм, який шириться "по всьому світу і, на жаль, також тут, у Німеччині" після нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Німеччина стала свідком хвилі антисемітських інцидентів після ізраїльської кампанії бомбардувань сектора Гази.

Єврейські будинки в Берліні позначали зіркою Давида, також невідомі минулого тижня кинули дві пляшки з коктейлем Молотова в єврейську синагогу.

Також у деяких містах Німеччини нещодавно були зірвані ізраїльські прапори.

"Не можна заплющувати очі, коли євреї не в безпеці на вулицях Німеччини, коли зірки Давида з'являються на будинках, коли в синагоги кидають коктейлі Молотова", — сказав Шольц.

Відкриття синагоги в Дессау відбулося через 85 років після того, як синагога в місті була знищена під час антиєврейського погрому 9 листопада 1938 року, коли нацистські натовпи підпалювали та грабували синагоги та єврейські підприємства по всій Німеччині.

Нову будівлю назвали синагогою Вайля на честь німецько-американського композитора Курта Вайля, батько якого був кантором у єврейській громаді Дессау.

За даними Міністерства внутрішніх справ, Німеччина має третю за чисельністю єврейську громаду в Європі.

Тому німецькі політики різко розкритикували демонстрації у Берліні, учасники яких раділи нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, а канцлер Шольц оголосив про заборону підтримки діяльності терористичної організації ХАМАС.

Напередодні влада Ізраїлю закликала своїх громадян утриматися від поїздок до низки країн "через суттєве зростання антисемітських настроїв".

Повідомлялося про "зростання загроз нападів на громадян Ізраїлю у низці арабських країн та держав Близького Сходу".

"З огляду на війну, що триває, ми спостерігаємо значне зростання антиізраїльських протестів в останні кілька днів у країнах по всьому світу, і зокрема, в арабських країнах Близького Сходу. Ворожість і насильство виявляються проти єврейських та ізраїльських символів. Риторика глобального джихаду стала радикальнішою, закликає завдати шкоди ізраїльтянам та євреям у всьому світі", – заявили в РНБ.

Серед країн зокрема:

  • Єгипет,
  • Йорданія,
  • Марокко,
  • Туреччина,
  • Об'єднані Арабські Емірати,
  • Бахрейн,
  • Малайзія,
  • Бангладеш,
  • Індонезія,
  • Мальдіви.

Зокрема в Мальдіви не рекомендується їхати без попередження про поїздку, у решту – навіть за наявності попередження.

Нагадаємо, що вранці 7 жовтня, палестинське терористичне угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, завдало масованого ракетного удару по Ізраїлю. Разом з тим бойовики прорвалися на ізраїльську територію. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Терористам вдалося захопити низку населених пунктів, але вже за кілька днів армія Ізраїлю повернула під контроль 100% території.

Зазначимо, що Ізраїль оголосив про "стан війни" та початок контртерористичної операції "Залізні мечі" і завдає ударів по об'єктах на території сектора Гази. Було вражено 200 таких об'єктів.

14 жовтня голова уряду Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив про наближення"нового етапу" війни проти угруповання ХАМАС.

США, ЄС, Україна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: