fbpx
Сьогодні
16:20 08 Жов 2023

Уперше за 50 років Ізраїль оголосив про запровадження воєнного стану: в країні закривають школи

Фото: AFP

У ніч на 8 жовтня, ізраїльський кабінет безпеки проголосував за те, щоб офіційно оголосити країну в стані війни через ракетну атаку ХАМАСа та вторгення бойовиків на територію країни.

Про це повідомляє канцелярія прем'єр-міністра, пише Times of Israel.

Влада Ізраїля повідомила, що тепер вона може здійснювати "значну військову діяльність".

"Військово-політичний кабінет учора ввечері затвердив воєнний стан і, відповідно, проведення значних бойових дій. Це згідно з пунктом 40 Основного Закону про Уряд.

Війна, нав'язана Державі Ізраїль через смертоносний терористичний напад із сектора Газа, почалася 7 жовтня 2023 року о 06:00", – пише пресслужба.

Відтепер Сили оборони Ізраїлю мають повну свободу дій, у тому ж числі щодо планування операцій без консультацій з політиками.

Як відзначає ізраїльська державна телерадіокомпанія Kan, активація пункту дасть змогу уряду:

  • віддати наказ "про здійснення значних воєнних дій, які можуть з високим ступенем ймовірності призвести до війни";
  • змінити розміри компенсаційних виплат, які держава виплачуватиме жертвам.

Окрім того, ЦАХАЛ оголошує, що школи по всій країні залишаться закритими найближчими днями.

Обмеження діятимуть до 18:00 вівторка, але, ймовірно, будуть продовжені через бойові дії.

Також, підприємства на південь від Нетанії і на північ від центрального Негева можуть бути відкриті лише за умови наявності вільного доступу до бомбосховищ, кажуть військові.

За повідомленням Командування Тилу ЦАХАЛу, в цих районах обмежено збори до 10 осіб на відкритому повітрі і до 50 осіб у приміщенні.

Зокрема міністри затвердили надзвичайні правила, які дозволяють проводити слухання в судах без присутності затриманих. Це рішення було прийнято через складнощі з поліцейськими кадрами й транспортуванням полонених.

Також очікують, що завтра вранці комітет Кнесету у закордонних справах і безпеці проведе спеціальні слухання з метою схвалення мобілізації резерву.

Що відомо про ситуацію в Ізраїлі

Нагадаємо, що 7 жовтня рано-вранці велика кількість бойовиків ХАМАС проникла на територію Ізраїлю, узявши під свій контроль кілька громад на півдні Ізраїлю.

Окрім того, "на знак солідарності" з палестинцями ліванська "Хезболла" заявила, що обстріляла Ізраїль ракетами та мінометами, ЦАХАЛ же відповіла ударами артилерії та безпілотниками.

8 жовтня офіційно повідомили про загибель понад 600 людей, ще дві тисячі поранених.

Також стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України, вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: