fbpx
Сьогодні
18:28 19 Жов 2023

В Україні збільшили термін дії електронних рецептів на деякі препарати: як працює це рішення

Термін дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний кошт, збільшився з 30 днів до 90.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, пише Рубрика.

У чому проблема?

Раніше пацієнту потрібно було кожного місяця поновлювати рецепт на ліки, які приймає довгий час, тобто курс становить понад 30 днів. відвідувати лікаря.

Яке рішення?

Відтепер е-рецепти, строк яких складав 30 днів, будуть дійсними протягом 90 днів.

Як це працює?

"Це рішення дозволить пацієнту не лише рідше відвідувати лікаря, щоб поновити рецепт, але й зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів", – зазначили у МОЗ.

Як зауважують у МОЗ, погасити електронний рецепт можна в аптеці, яка працює з електронною системою охорони здоровʼя.

Знайти відповідну аптеку можна, скориставшись дашбордом "Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом".

Для цього достатньо обрати область, тип та назву населеного пункту, в якому ви проживаєте. Після цього на дашборді зʼявиться карта з позначками доступних аптек, а також перелік адрес аптек, які відпускають ліки за е-рецептом.

Водночас термін дії е-рецептів на наркотичні препарати залишається таким самим – 10 днів.

Електронні рецепти на ліки, котрі підлягають реімбурсації (відшкодуванню вартості) або відпускаються на пільгових умовах, та екстемпоральні лікарські засоби (виготовлені в аптеці) діятимуть також без змін – протягом 30 днів.

Окрім того, відтепер перший електронний рецепт можна отримати без особистого візиту до лікаря.

До винятку потрапляють ті, хто проходять замісну підтримувальну терапію.

"У своєму рішенні лікар має спиратися на отримані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості з його первинної облікової медичної документації. Також він обов'язково повинен внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров'я", – пояснюють у МОЗ.

Раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт без особистого візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань.

Нагадаємо, що із 1 квітня 2023 року рецептурні ліки можна буде придбати не лише за паперовими, а й за електронними рецептами. У МОЗ переконані, що це зробить процес призначення більш простим та ефективним – як для пацієнтів, так і для лікарів.

Також з квітня 2023-го посилився контроль за продажем протизастудних засобів, деяких вітамінів, жарознижувальних, гормональних та знеболювальних. Як зміниться продаж перерахованих препаратів, чи вважають у МОЗ успішними перші кроки реформи та чи цікавляться думкою фармацевтів — у матеріалі "Рубрики".

Нагадаємо, що до програми реімбурсації лікарських засобів включили 21 найменування препаратів для пацієнтів, яким були зроблені трансплантації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: