fbpx
Сьогодні
Здоров'я 14:35 18 Жов 2023

Менопауза — це не соромно. Чому про це варто говорити?

18 жовтня відзначається Всесвітній день менопаузи. Менопауза — це нормальний етап в житті кожної жінки, проте в нашому суспільстві досі не заведено говорити про цей період життя. Через це жінки соромляться обговорювати менопаузу не лише з близькими, але й навіть з лікарями та можуть пропускати негативні зміни у своєму здоров’ї.

У чому проблема?

Щороку приблизно 25 мільйонів жінок у світі досягають менопаузи. За даними Північноамериканського товариства менопаузи, до 2025 року 1,1 мільярд жінок у світі перебуватимуть у постменопаузі.

Жінки, які переживають менопаузу, можуть отримати підтримку та лікування, лише якщо вони розпізнають симптоми та звернуться до лікаря. Однак багато жінок не знають, чого очікувати від менопаузи й не мають достатньо інформації. Тож і не пов'язують свої симптоми з нею. Так, відповідно до дослідження Bonafide, 73% жінок не лікують симптоми менопаузи.

Впливає на нестачу інформації про менопаузу і стигма, адже цей період життя асоціюється зі старінням або ж вважається чимось несуттєвим, що не потребує обговорення.

Яке рішення?

Допомогти подолати стигму в суспільстві та забезпечити доступ жінок до лікування симптомів менопаузи може широке інформування та відкрита розмова про цей період життя.

З цією метою громадська організація "Проект Кешер в Україні" запустила проєкт "Не на паузі", який розвінчує міфи про менопаузу. Як працює цей проєкт та як він допоможе протидіяти стигматизації, розповідають представниці та експертки організації.

менопауза

Ілюстративне фото. "Проект Кешер в Україні"

Як це працює?

Організація створила сайт із матеріалами, що допоможуть швидко отримати ключову інформацію про менопаузу, яку варто знати усім. Адже про менопаузу важливо знати кожній жінці, незалежно від її віку. Для жінок, які прагнуть глибше зануритися у вивчення теми свого здоров'я, фахівці розробили словник менопаузи. Завдяки йому можна швидко та в доступній формі дізнатися про найважливіші аспекти менопаузи.

Також команда "Проект Кешер в Україні" створила групу підтримки для жінок. У групі можна отримувати експертну інформацію від лікарів, ставити питання, обмінюватися своїми переживаннями та досвідом. Крім цього, жінки мають можливість безоплатно відвідувати групу психологічної підтримки.

Влада Недак

Влада Недак. "Проект Кешер в Україні"

Виконавча директорка "Проекту Кешер в Україні" Влада Недак переконана, що у кожної жінки є свої особисті способи "говорити з собою", розуміти себе, свій організм та зміни у ньому. Уважність до себе — це перший крок, щоб помітити певні зміни та звернутися до лікаря у разі необхідності.

"Кожна жінка має питання до себе, певні страхи, спостереження змін протягом життя", — зауважує Влада Недак.

Важливо знати про можливі симптоми менопаузи, адже жінки часто не поєднують їх між собою та не пов'язують з менопаузою.

Які симптоми?

Експертка проєкту Лілія Мінєралова — акушерка-гінекологиня та репродуктологиня розповідає, що симптоми можуть проявлятися на етапі перименопаузи. Зокрема, серед них наступні:

  • зменшення тривалості менструального циклу (якщо у вас цикл від початку першого дня до початку наступних місячних складав 28 днів, він може скоротитись до 24 чи навіть 21);
  • зменшення тривалості та кількості самих місячних (наприклад з 5-ти днів до 3-х, стають мажучі або мізерні);
  • нерегулярні місячні;
  • приливи — це стани, коли жінка відчуває жар, червоніє, може виступити піт;
  • зменшення сексуального потягу;
  • сухість піхви, що викликає дискомфорт під час статевого життя;
  • безсоння, або ситуація, коли ви легко засинаєте, але вночі прокидаєтесь;
  • нічна пітливість (пані Лілія пригадує пацієнтку, яка мусила міняти піжами тричі за ніч);
  • психоемоційні розлади, дратівливість, зменшення концентрації, важче запамʼятовується інформація.

"Менопаузу констатують ретроспективно при відсутності менструації протягом року", — пояснює Лілія Мінєралова.

У цей період до попередніх симптомів приєднуються:

  • генітоуренальний синдром (порушення сечовипускання, нетримання сечі під час кашлю, напруги, часті підйоми до сечовипускання вночі);
  • серцево-судинні захворювання (збільшується ризик гіпертонії, інфаркту);
  • різко погіршується стан шкіри, зʼявляються зморшки, нігті стають ламкі, волосся — тонким і тьмяним;
  • сповільнюються метаболічні процеси, жінки часто скаржаться, що набирають вагу, хоча харчуються так, як і раніше.

менопауза

Ілюстративне фото. "Проект Кешер в Україні"

Які нюанси та лікування?

Загалом 45% жінок не знають про різницю між менопаузою та перименопаузою. Це вкотре вказує на важливість доступної інформації про цей етап життя жінок. Перименопауза починається приблизно у 45-52 роки. А в середньому — у 48 років. На цьому етапі важливі регулярні медичні огляди, а також вчасне лікування та корекція багатьох станів. Перименопауза може тривати протягом кількох років, а її тривалість є індивідуальною.

Коли менструації відсутні протягом року, тоді вже констатується менопауза. Саме у цей період може призначатися гормональна терапія. Проте це рішення повинен ухвалювати лікар у кожному індивідуальному випадку.

Симптоми менопаузи змінюють життя багатьох жінок, проте більшість не звертається по медичну допомогу. Неприємні симптоми варто та можливо полегшувати, для цього існує багато способів, залежно від ступеня тяжкості та типу конкретного симптому.

Часом симптоми вдається полегшити завдяки коригуванню способу життя, спеціальній дієті та фізичній активності. Проте лікарі також можуть призначити медикаментозне лікування.

Для чого говорити про менопаузу?

В організації переконані, що прозора інформація про менопаузу та підтримка дозволять поступово сприяти зменшенню стигми, а також сприятимуть більшій сміливості жінок відкрито обговорювати цю тему.

Менопауза — це нормальний період у житті жінки, який має стати максимально легшим для кожної. А це можливо лише завдяки інформуванню, підтримці близьких, лікарів, завдяки створенню робочих місць, які враховують потреби жінок у постменопаузі.

3219

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: