fbpx
Сьогодні
20:48 13 Жов 2023

МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть робити переливання крові від донора: для чого це рішення

Фото: Фото: АР

Збільшилася кількість медичних спеціалістів, які можуть здійснювати переливання донорської крові. До списку додали ще 26 фахівців, переважно з хірургії.

Про це інформує Міністерство охорони здоров'я України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Зазначається, що останні два роки необхідність у переливанні крові зросла через травми, отримані внаслідок постійних артилерійських та ракетних обстрілів, що супроводжуються масивною крововтратою, яка повинна бути негайно заміщена.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомляють, що понад 60% превентивних смертей на полі бою пов'язані з крововтратою. Вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, оскільки дозволить виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю.

Яке рішення?

МОЗ реагує на ці реалії, розширюючи можливості надання трансфузіологічної допомоги.

Наразі кількість медичних спеціалістів, які можуть здійснювати переливання донорської крові, збільшилася.

До списку було додано ще 26 фахівців, переважно з хірургії.

Як це працює?

"Мета – максимально наблизити донорську кров до пораненого", – зазначив директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка.

Відомо, що до недавнього часу право на переливання крові, відповідно до кваліфікаційних вимог, мали тільки лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи.

Однак, в постанові Кабміну, яка регулює процес забезпечення донорською кров'ю, вказано, що всі фахівці, які не мають відповідної спеціалізації, повинні пройти навчальний курс в Центрі трансплант-координації.

Таким чином, Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які тепер повинні володіти знаннями та навичками у сфері переливання крові та її компонентів. Ця вимога була додана до кваліфікаційних характеристик лікарів, які у своїй роботі мають справу з хірургічними операціями та екстреними станами пацієнтів, таких як хірурги, травматологи, комбустіологи.

Повідомляється, що це дозволить лікарям цих спеціальностей, які обрали захистити нашу країну і приєдналися до Збройних Сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку наших воїнів на передових позиціях без затримок.

Такий підхід буде застосовуватися і в госпіталях близько фронту.

Актуальні номери центрів крові на сайті Українського центру трансплант-координації.

Одночасно з цим були змінені кваліфікаційні вимоги для отримання спеціалізації "Трансфузіології". Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати.

Відзначимо, що трансфузіолог – це фахівець, який займається лікуванням патологічних станів за допомогою переливання крові, її компонентів і кровозамінників.

Довідка

Відповідно до вимог законодавства, з метою відновлення організму донора існують інтервали між різними видами донорства:

  • донацію крові або еритроцитів можна здійснювати один раз на 3 місяці,
  • донацію тромбоцитів або плазми — один раз на 14 днів.

Нагадаємо, UAnimals запустили платформу донорства крові для тварин.

Також ми повідомляли, що Міністерство охорони здоров'я розробило новий алгоритм забезпечення фронту донорською кровʼю. Кабінет Міністрів його ухвалив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: