fbpx
Сьогодні
Відео 23:00 02 Жов 2023

Наша мета – цього року вийти на рішення про початок переговорів щодо членства України в ЄС, – Зеленський

Сьогодні в Києві відбулось виїзне засідання Ради у закордонних справах Євросоюзу. На заході були присутні міністри закордонних справ країн-членів, представники Єврокомісії, Верховний комісар з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні, повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Зеленський зазначив, що такий виїзний формат роботи цієї Ради – вперше за межами Європейського Союзу.

"Сьогодні ми говорили, зокрема, про повноправне приєднання України до ЄС. Наша ключова інтеграційна мета – цього року вийти на рішення про початок переговорів щодо членства. І сьогодні я вкотре почув на зустрічах, на перемовинах, що це абсолютно можливо. Україна точно виконає свою частину роботи – сім рекомендацій Єврокомісії. 

І дуже важливо, щоб була аналогічна готовність до політичного рішення щодо України, щодо початку переговорів і з боку Європейського Союзу, усіх держав-членів", – зазначив Президент.

Також він наголосив, що мав можливість поспілкуватися з усіма вищими дипломатами ЄС на двосторонньому рівні, на рівні всієї спільноти. У нас була хороша дискусія. І з багатьох питань.

"Ключове, звичайно, наш захист у цій війні, яка є агресією Росії не лише проти України як держави, але й проти України як символу того, якою вільною та демократичною може бути Європа.

Я дякую партнерам за підтримку – військову та економічну, санкційну. Сьогодні ми приділили окрему увагу питанню про санкції. Про намагання Росії обійти санкції. Вважаю, що на кожну спробу Росії обманути санкційні режими та міжнародне право потрібна потужна відповідь світу.

Будь-які злочинці – і тим паче такі злочинці, як у Москві, – розуміють лише мову сили та невідворотності покарання", – підкреслив Зеленський.

Президент подякував Боррелю за щиру й добру віру в Україну, за незмінну підтримку.


Подякував всій Італії та особисто пані Джорджі Мелоні, пану міністру закордонних справ Італії за особливо чутливу допомогу, зокрема у відбудові в Одесі: підписано угоду з Італією про відновлення зруйнованого Росією, російською ракетою Спасо-Преображенського собору в Одесі. Як би Росія не руйнувала історію та культуру, Європа здатна все відновити. І в цьому сила Європи, нашої Європи – вільної та солідарної.

Подякував Данії за рішення відкрити в Миколаєві відділення свого Посольства. Це взірцевий приклад патронату над відбудовою регіону й абсолютно ефективний шлях до реалізації наших домовленостей із пані Премʼєр-міністром Данії Фредеріксен.

За словами Зеленського загалом сьогодні ще доволі змістовно говорили про роботу наших портів, про безпеку в Чорному морі. Про зерновий експорт і продовольчу стабільність у світі. Окремо обговорили посилення ППО.

Президент повідомив, що сьогодні відбулося дві телефонні розмови.

"Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Говорили про політичну взаємодію. Про шляхи солідарності у Європі та про експорт українського зерна, про підтримку наших фермерів. Дуже важливо, щоб усі у Європі однаково дотримувалися європейських норм і не порушували укладених угод. Це чіткий принцип України, і важливо, щоб такий же принцип був в основі рішень усіх суб'єктів європейської політики.

Говорив і з Прем'єр-міністром Іспанії Санчесом. Подякував за принципову оборонну та політичну підтримку. Україна сподівається на результативне головування Іспанії в Раді ЄС. Обговорили й міжнародні заходи, до яких готуємося разом з Іспанією", – розповів Зеленський.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: