fbpx
Сьогодні
Фото 22:10 08 Жов 2023

Promova першим у світі запустив режим вивчення мов для людей з дислексією: як працює це рішення

Фото: techcrunch.com

Український застосунок для вивчення мов Promova для людей з дислексією запустив новий режим Dyslexia Mode. У цьому режимі використовується спеціальний шрифт Dysfont, зменшується яскравість кольорів та є мультисенсорні методи навчання.

Про це пише видання TechCrunch, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Дислексія – це частковий розлад навичок читання. Воно викликане розпадом чи недостатньою сформованістю психічних функцій, що у процесі читання. При дислексії неправильно розпізнаються різні знаки і символи. А потім у розумінні сенсу прочитаного з'являються складності. У більшості випадків, якщо дати недугу в дитинстві належну увагу, то дорослим вдасться уникнути цих проблем.

При дислексії неправильно розпізнаються різні знаки і символи. А потім у розумінні сенсу прочитаного з'являються складності.

Симптоми дислексії будуть залежати від її виду. Усього виділяють шість видів порушення:

  • Мнестична дислексія – у слові, що вимовляється, є складності в розпізнаванні літер.
  • Аграматична дислексія – недорозвинена мова. Виникають помилки у граматичній конструкції. Узгоджуються неправильно часи, відмінки та закінчення узгоджуються неправильно. (Наприклад: "я не хотіти піти в кіно", "сірий кіт").
  • Семантична дислексія – слова при читанні, які зазвичай доступні, сприймаються ізольовано від усього тексту. Від цього ?дислексик не розуміє суті прочитаного.
  • Тактильна дислексія характерна для незрячих людей. У процесі читання Брайлем пальці дислексика зісковзують на інші рядки. Літери плутаються зі схожими за написанням).
  • Оптична дислексія – під час читання дитина зісковзує інші рядки, чи читає навпаки. Не розуміє літери, які складаються з однакових елементів, але пишуться по-різному (наприклад П-Н-І).
  • Акустична (фонематична) дислексія – найпоширеніший вид дислексії серед дітей 5-9 років. Вона характеризується перестановкою складів, змішанням літер за однією помітною ознакою у схожих словах (наприклад: "ніша-шина", "сон-ніс").

Яке рішення?

Український застосунок для вивчення мов Promova запустив новий режим Dyslexia Mode для людей з дислексією. Це режим, де використовується спеціальний шрифт Dysfont, зменшується яскравість кольорів та є мультисенсорні методи навчання.

Фото: techcrunch.com

Як це працює?

Шрифт Dysfont розробив дизайнер Мартін Писний, у якого в сім років діагностували дислексію.

Зазначається, що шрифт розв'язує основні проблеми читання, зокрема перевертання літер і нестабільність тексту (слова, які тремтять, рухаються або змінюють форму).

Наприклад, Dysfont полегшує розрізнення найпоширеніших змін літер: p, q, b і d. Він також змінює великі та малі літери, щоб зробити їх максимально схожими.

"На жаль, люди з дислексією завжди відставали у вивченні мов, тому що цей процес для нас дуже виснажливий. І, на жаль, попри свою популярність, платформи для вивчення мов не призначені для людей з дислексією. Я вдячний Promova за те, що вона стала першою компанією у світі, яка впровадила цей шрифт", – наголосив Писний.

Є багато додатків, які вирішують інші труднощі навчання, з якими стикаються люди з дислексією, наприклад орфографію, звукову та структуру речень.

Проте Promova є першим додатком для вивчення мов, який запускає спеціальний режим.

Довідка про застосунок

Застосунок Promova був запущений у 2019 році. Платформа пропонує вивчення дев'яти мов: англійської, іспанської, арабської, китайської, французької, німецької, італійської, корейської та української.

На сьогодні у Promova вже є понад 11 мільйонів користувачів.

Нагадаємо, що нова кампанія DyslexAI була створена, щоб заохотити компанії в усьому світі взяти на себе зобов'язання розширювати можливості людей з дислексією.

Також повідомлялось, що в Україні запустили застосунок для підтримки талантів дітей з вразливих категорій.

Окрім того, Рубрика писала, що американська компанія з виробництва іграшок Mattel представила першу в історії версію ляльки, яка відображає людину з синдромом Дауна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: