fbpx
Сьогодні
21:35 07 Жов 2023

Рішення для перемоги: із бібліотек на Київщині вилучили сотні тисяч російськомовних книг

English version here

Бібліотеки Київської області масово вивозять зі своїх фондів російськомовну літературу та намагаються замінювати її україномовними виданнями. Останнім часом було вилучено вже понад 400 тисяч екземплярів російськомовних книг та видань російських авторів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Київську обласну державну адміністрацію.

У чому проблема?

На Київщині функціонують 817 бібліотек, сукупний фонд яких становить близько 7 млн примірників. Загалом користувачами бібліотек регіону є понад 400 тис. осіб, щороку їх відвідують понад 2,5 млн осіб.

Наразі бібліотеки використовуються не лише для зберігання книг. Вони стали місцем опору й пунктами незламності. Тому дуже важливо оновлювати книги й додавати нові видання.

Яке рішення?

Вилучення російськомовної літератури та поповнення фондів книгозбірень регіону триває, повідомила під час брифінгу директорка Департаменту культури та туризму КОВА Анна Куценко. Процес цей розтягнутий за часом, адже такі книги є у всіх бібліотеках регіону.

Як це працює?

Варто зазначити, що наразі триває також процес збільшення кількості україномовних книг у бібліотеках. Так, київська обласна бібліотека для дітей отримала та передала бібліотекам територіальних громад понад 9 тис. екземплярів книг за Державною програмою поповнення бібліотечних фондів та з інших джерел.

У червні поточного року Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України". Згідно з новим законом, ввозити та розповсюджувати літературу з росії, білорусі та так званих ЛНР і ДНР на територію України заборонено.

На думку Міністерства культури та інформаційної політики, це сприятиме зміцненню національної безпеки, поширенню української мови та розвитку національної видавничої індустрії. Також новий закон убезпечить українське населення від впливу "руського миру" та дозволить краще боротися із піратством.

"Це ще один важливий крок у боротьбі з країною-терористом і її шкідливими наративами", – зазначають у Міністерстві культури.

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, до початку повномасштабного вторгнення в Україні фактично функціонував 14 351 бібліотечний заклад (сільські, селищні, міські, обласні).

Станом на кінець червня 2023 р. їхня кількість зменшилася на 2 560 закладів і наразі становить 11 791.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: