fbpx
Сьогодні
15:30 02 Жов 2023

Верещук пояснила, як можна здолати недружнє ставлення до українців за кордоном: у чому рішення

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала проводити комунікаційні кампанії, щоб уникнути недружнього ставлення до українців за кордоном. Результати опитування, проведеного Чеським дослідницьким агентством PAQ Research показало, що більш як половина українських біженців у Чехії стикалися з агресією.

Про це Верещук написала у Телеграмі, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Багато українських біженців за кордоном стикалися з агресією. Наприклад  серед українських біженців у Чехії 57% стикалися з вербальною агресією через своє походження, а 5% зазнавали фізичного нападу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Чеським дослідницьким агентством PAQ Research.

Учасників попросили відповісти на запитання:

"Чи стикалися ви чи хтось із членів вашої родини з вербальними/фізичними атаками під час перебування в Чехії через те, що ви з України?".

Автори дослідження встановили, що українці віком до 40 років набагато частіше зазнають словесних нападів через своє походження (62%), ніж люди похилого віку (30%). Крім того, жінки стикаються з агресією частіше за чоловіків.

Роль грає і сфера, де працюють біженці, свідчить дослідження. Так, у сфері обслуговування словесних нападів зазнали 67% українських працівників.

"Авторів насторожив той факт, що серед біженців, які стикалися з фізичним насильством через своє походження, 14% – батьки-одинаки з двома та більше дітьми. Тут часто йдеться про фізичні напади між дітьми. Однак у повних сім'ях із двома батьками та кількома дітьми про такий досвід повідомили лише 6% опитаних", – зазначається в повідомленні.

Дослідження проводилось у червні 2023 року. Воно охопило 1425 сімей біженців – у цілому 3789 осіб, у тому числі 1203 дитини віком від 3 до 17 років.

Яке рішення?

Щоб уникнути недружнього ставлення до українців за кордоном, Ірина Верещук закликала проводити комунікаційні кампанії.

Як це працює?

"Останнім часом ЗМІ пишуть про окремі випадки недружнього відношення до українців, які знайшли в Європі тимчасовий прихисток від війни. Йдеться про побутові прояви. Також ідеться про випадки, коли окремі політики намагаються використати певні недружні до українців наративи у внутрішньополітичних цілях", – зазначила Верещук.

За її словами, у кожній із країн, де зараз багато українців, потрібні комунікаційні кампанії, принаймні протягом наступних трьох місяців – силами посольств, діаспор, громадських і волонтерських організацій.

"Що казати? Без претензії, без надриву, казати як є: ми сильний народ, але зараз нам важко. Ми ведемо велику війну, в нас гинуть військові та цивільні, але ми ніколи не здамося. Наша перемога вам вигідна. Наша перемога є запорукою вашої безпеки в майбутньому. Можливо, це вам коштує, але це вам вигідно. Ми несемо величезні економічні та соціальні втрати. Тому зараз нам дуже потрібна ваша допомога та просто людська підтримка. Ми цього ніколи не забудемо", – резюмувала урядовиця.

Як повідомлялося, Рада міністрів ЄС продовжила на рік тимчасовий захист для українських біженців.

Також повідомлялось, що зважаючи, на те, що значна кількість громадян України – через військову агресію російської федерації – перебувають за кордоном, Уряд створив можливість отримання пенсій та грошових допомог за допомогою міжнародних поштових переказів АТ "Укрпошта".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: