fbpx
Сьогодні
15:59 02 Жов 2023

СБУ викрила агента ФСБ, який хотів вступити до школи "Армії дронів"

Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України викрили у столиці російського агента, який хотів вступити до школи "Армії дронів", де готують операторів безпілотників. Його затримали "на гарячому" — під час фільмування однієї з військових частин у Києві.

Про це повідомила пресслужба СБУ, інформує Рубрика.

За даними слідства, 49-річного підприємця з Києва два місяці тому дистанційно завербував представник ФСБ росії. У поле зору окупантів він потрапив через свої антиукраїнські дописи в одному з російських Telegram-каналів. Подальшу комунікацію вони перенесли в анонімний чат у месенджері.

Фото: СБУ

Як зазначається, чоловік збирав розвіддані про спецпідрозділи ЗСУ та СБУ, які спеціалізуються на використанні безпілотних літальних апаратів. Таке завдання від свого російського "куратора" він отримав наприкінці літа. Для цього чоловік намагався вступити на навчання до однієї з київських шкіл "Армії дронів".

Після зарахування він мав установити локації полігонів Сил оборони, де курсантів навчають керувати ударними та розвідувальними безпілотниками. Також агент рф планував виявити місця базування українських спецпідрозділів БПЛА та їхніх дронів.

За даними СБУ, окупанти готувались використати розвідінформацію свого агента для здійснення прицільних повітряних атак. Крім того, чоловік обходив вулиці Києва і як пересічний житель фіксував локації українських військових на території міста.

У разі успішного виконання ворожих завдань росіяни "гарантували" своєму агенту грошову винагороду, яку мали перерахувати на його банківську картку.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Наразі чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. За цією статтею йому загрожує довічне ув'язнення.

Суд відправив чоловіка під варту. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Довідка про "Армія дронів"

У липні 2022 року Мінцифри, Генштаб ЗСУ та платформа UNITED24 запустили проєкт "Армія дронів". У його межах Міністерство закуповує та ремонтує дрони, а також навчає операторів БПЛА.

А у травні 2023 року "Армія дронів" підготувала 10 тисяч пілотів дронів. Більшість із них виконують бойові завдання на фронті.

Вже у червні проєкт запустив новий етап підготовки операторів для такої ж кількості військових. З'явилися нові напрямки навчання: керування FPV-дронами та літаками-бомберами.

За словами Федорова за рік "Армія дронів" з проєкту перетворилася на системну державну програму – головні досягнення.

Нагадаємо, у кінці липня повідомлялось, що ударні воєнні підрозділи, роботу яких забезпечує "Армія дронів", знищили за тиждень 75 одиниць ворожої техніки, серед якої 9 танків.

Також за липень в межах другого етапу проєкту "Армія дронів" підготували ще понад 3 тисячі операторів БПЛА.

А минулого тижня українська "Армія дронів" уразила рекордну кількість російської артилерії.

"Армія дронів уразила рекордну кількість російської артилерії – звіт за тиждень.

У росіян – мінус 69 гармат і 17 самохідних артилерійських установок. Більше ураженої арти – менше снарядів по позиціях наших військових та прифронтових містах", – йдеться у повідомленні Федорова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: