fbpx
Сьогодні
13:58 29 Вер 2023

Румунія переміщує ППО ближче до населених пунктів на кордоні з Україною, – Reuters

English version here

Фото: Ілюстративне

Румунія переміщує засоби ППО ближче до своїх населених пунктів на Дунаї на кордоні з Україною, де російські безпілотники атакують зернові об'єкти. Також у цьому районі планують розмістити додаткові військові спостережні пункти та патрулі. Ці заходи є ознакою зростаючої стурбованості Румунії та альянсу НАТО тим, що війна може перекинутися на її територію.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Reuters.

Невдовзі після виходу 17 липня з угоди щодо чорноморського зерна, Москва почала атакувати українські порти та склади вздовж Дунаю, явно намагаючись перекрити основний альтернативний маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України.

Серед цілей були українські порти Ізмаїл та Рені, обидва з яких розташовані через Дунай від Румунії.

Окремі інциденти з падінням частин дронів у Румунії підкреслюють ризик непорозуміння між Росією та НАТО, спонукаючи румунські збройні сили посилити безпеку в цьому районі для захисту цивільного населення, повідомили два анонімні джерела агентства.

Армія побудувала два бомбосховища в невеликому селищі Плауру, всього за кількасот метрів від Ізмаїла, а жителі більшого району розсилають оповіщення мобільними телефонами, коли виявляються російські безпілотники

Минулої п'ятниці міністерство оборони Румунії повідомило, що близько 100 американських військовослужбовців і чотири літаки F-16 Fighting Falcon американської розробки прибули на військову авіабазу Борча, розташовану приблизно за 150 км на південь від Ізмаїлу.

З середини вересня міністерство також розширило безпольотну зону вздовж ділянки кордону з Україною до 30 км всередині Румунії і до висоти 4000 метрів як стримуючий фактор проти російських дронів, що вторгаються в повітряний простір Румунії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам у Києві 28 вересня, що немає жодних доказів того, що російські удари поблизу українсько-румунського кордону були навмисним нападом на Румунію, але назвав їх "безрозсудними" та "дестабілізуючими".

Представник міністерства оборони Румунії Костянтин Спіну також заявив, що немає жодних ознак того, що Росія націлилася на Румунію, але характер атак на найближчу українську територію унеможливив запобігання всім порушенням.

Що відомо про падіння уламків російських БпЛА на території Румунії

Як раніше повідомляла Рубрика, у ніч на понеділок, 4 вересня, під час масованого обстрілу України російські дрони-камікадзе "Шахед" впали та вибухнули на території сусідньої Румунії.

Спочатку МЗС Румунії заперечувало, що російські дрони вибухнули на її території. Водночас міністерство наголосило, що вважає ці атаки росії невиправданими й такими, що суперечать міжнародному гуманітарному праву.

Окрім того, 5 вересня президент Румунії Клаус Йоганніс також заявив, що на території країни не падали "жодні частини безпілотників" або будь-яких інших пристроїв.

Проте пізніше президент Клаус Йоганніс визнав падіння БПЛА та заявив, що після обстеження території було виявлено фрагменти, які "можуть бути від дрона".

А вже 9 вересня, військовослужбовці ВМС Румунії, дислоковані для дослідницьких завдань у районі Плауру повіту Тулча, провели пошукові заходи в зоні відповідальності. Солдати виявили нові фрагменти ще одного безпілотника, який розбився в суботу на території Румунії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: