fbpx
Сьогодні
19:26 06 Вер 2023

Президент Румунії вимагає провести розслідування та з’ясувати, уламки якого дрона впали на території його країні

Президент Румунії Клаус Йоганніс вимагає "термінового і професійного розслідування" падіння уламків, ймовірно, російського безпілотника на румунській території.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на заяву румунського президента на сайті Digi24

Йоганніс зазначив, що розслідування має з'ясувати походження цих уламків, а також час і обставини, за яких вони опинились на румунській території.

"Якщо підтвердиться, що ці уламки є частиною російського безпілотника, така ситуація буде абсолютно неприйнятною і стане серйозним порушенням суверенітету і територіальної цілісності Румунії".

Він так також підкреслив, що Румунія залишається добре захищеною гарантіями безпеки в рамках НАТО.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, у Румунії вперше визнали, що дійсно частини російського дрона впали на їхній території, тому в країні планують посилити заходи безпеки. Відповідну інформацію підтвердив міністр оборони Румунії Анхель Тілвар.

Як зазначив очільник румунського відомства, уламки, схожі на залишки російського "шахеда", були знайдені біля села Плауру – навпроти українського Ізмаїла.

"Ми обстежили дуже велику територію, у тому числі й ту, про яку точилися дискусії в публічному просторі, і я підтверджую, що на цій території були знайдені фрагменти, які можуть бути від дрона", наголосив Тілвар.

 

Що відомо про падіння уламків російських БпЛА на території Румунії

Як раніше повідомляла Рубрика, у ніч на понеділок, 4 вересня, під час масованого обстрілу України російські дрони-камікадзе "Шахед" впали та вибухнули на території сусідньої Румунії.

Тоді ворог бив по цивільній інфраструктурі Подунав'я. Там пошкоджено складські та виробничі будівлі, устаткування аграрних та промислових підприємств. Сили ППО збили 17 дронів.

Проте МЗС Румунії заперечує, що російські дрони вибухнули на її території. Водночас міністерство наголосило, що вважає ці атаки росії невиправданими й такими, що суперечать міжнародному гуманітарному праву.

Окрім того, 5 вересня президент Румунії Клаус Йоганніс також заявив, що на території країни не падали "жодні частини безпілотників" або будь-яких інших пристроїв.

Він додав, що під час останнього саміту країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію", але ця інформація непублічна.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: