fbpx
Сьогодні
13:08 26 Вер 2023

Російська чи українська: у Польщі слідчі завершили розслідування щодо ракети, яка впала у Пшеводуві

Фото: Польська поліція

У Польщі правоохоронці завершили розслідування та вважають, що в листопаді минулого року у прикордонному селі Пшеводув двох фермерів убила ракета саме української протиповітряної оборони.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

Як зазначили польські експерти, попри нібито недостатню співпрацю української сторони слідчі з доступної інформації дійшли своїх висновків про те, що спричинило трагічний випадок у прикордонному селі Пшеводув. Тоді від уламків ракети загинули двоє польських селян.

Слідчі наполягають, що висновок нібито "категоричний". Він виключає всі можливості, що ракета, яка впала у Пшеводуві 15 листопада та вбила двох фермерів, могла прилетіти з території рф.

Речник Національного офісу прокурора Лукаш Лапчинський у коментарі виданню підтвердив, що вони справді отримали висновок. Проте він наголосив, що не може розкривати зміст через його конфіденційний характер. З його слів, на цьому етапі розслідування у Польщі вже здійснили всі можливі слідчі дії.

"Ми надіслали запит на юридичну підтримку з боку України і очікуємо відповіді", – повідомив речник.

За інформацією журналістів, висновок грунтується на інформації з великої кількості джерел, включно із засекреченими даними польських національних служб.

Експерти вважають, що це була ракета від системи С-300 серії 5В55, вироблена у росії. Прокуратурі нібито відомо, де саме на території України її випустили для збиття цілі під час масованої ракетної атаки рф на українські міста 15 листопада 2022 року.

Ракети ППО випустили по цілі у парі, одна з них влучила, інша продовжувала летіти.

"У такій ситуації в ракеті після досягнення певної висоти мають спрацювати механізми самознищення. Але цього не сталося, ми не знаємо, чому", – сказав журналістам співрозмовник, знайомий з розслідуванням.

Зазначають, що польська прокуратура від початку схилялася до версії про С-300 після того, коли знайшли фрагменти ракети.

Експерти виключають, що ракета могла долетіти з території Росії. Адже вона може подолати не більше 90 км. Також вони виключають пуск із Білорусі, тому що звідти до Пшеводува по прямій – 150 км.

Що відомо про вибух у польському Пшеводуві?

Як писала Рубрика, 15 листопада, росія завдала масованого ракетного удару по території України, ракети впали неподалік від кордону з Польщею.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну.

Спершу міністерство закордонних справ Польщі повідомило, що це ракета російського виробництва. Утім, після консультацій із міжнародними партнерами у Польщі наголосили: жодних доказів, що ракету запустили росіяни, зараз немає.

У НАТО зауважили, що, за попередніми даними, у Польщі впала ракета української ППО, але провини України в цьому немає.

Після цього президент України Володимир Зеленський запевнив, що Україна прагне встановити всі деталі вибуху у прикордонному населеному пункті у Польщі.

Зрештою, українських фахівців також допустили до розслідування обставин падіння ракети у Польщі.

Як писала Рубрика, країни Європейського союзу підтримують думку про те, що саме росія несе пряму відповідальність за ракетний удар по Польщі, який забрав життя двох мирних жителів села Пшеводув.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: