fbpx
Сьогодні
21:57 21 Вер 2023

Сполучені Штати не передадуть Україні ракети ATACMS: у майбутньому їх можуть надати

Фото: Getty Images

У найближчому пакеті допомоги Сполучені Штати Америки не передадуть Україні ракети ATACMS.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, інформує Рубрика з посиланням на журналістку The New York Post Кейтлін Дорнбос.

"Байден вирішив не задовольняти запит Києва на балістичні ракети великої дальності ATACMS під час сьогоднішньої зустрічі із Зеленським", – йдеться у заяві.

За словами Саллівана, президент США також не зняв запит України з порядку денного в майбутньому.

Водночас Салліван запевнив, що танки Abrams надійдуть наступними днями й тижнями за графіком, але відмовився оголошувати деталі з міркувань безпеки.

Радник Байдена також підтвердив, що Сполучені Штати сьогодні, 21 вересня, оголосять новий пакет військової допомоги. За його словами, вона підтримає контрнаступ Сил оборони України, а також допоможе захиститися від атак рф. Допомога, зокрема, міститиме засоби протиповітряної оборони.

ATACMS для України

Україна вже довгі місяці закликає США надати далекобійні ракети ATACMS. Останніми тижнями західні ЗМІ наголошують, що питання передачі ракети зрушило з мертвої точки. Крім того, у Сенаті США закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети.

Проте, як зазначалося, США "насторожено" ставляться до прохання України поставити їй ATACMS через занепокоєння щодо обмежених запасів і того, що зброю можуть використати для удару по території рф, що призведе до ескалації. Однак країна все ж розглядає цей крок.

Тиск на Байдена щодо передачі далекобійної зброї стає дедалі більшим із боку обох партій Конгресу США.

Ракети ATACMS можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одну ракету), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали снаряди GMLRS.

Довідка

Американська балістична ракета малої дальності ATACMS. Виробляється компанією Lockheed Martin. Може встановлюватись на M270 MLRS (2 ракети) або M142 HIMARS (1 ракета). Має дальність до 300 км.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: