fbpx
Сьогодні
21:59 20 Вер 2023

Моравецький: Польща не гальмуватиме роботу хабу в Жешуві з постачання зброї Україні

English version here

Логістичний хаб в Ясьонці поблизу Жешува, звідки у значній мірі західна зброя потрапляє до України, продовжуватиме нормально функціонувати. Польща не ризикуватиме питаннями безпеки

Про це в ефірі Polsat News заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, відповідаючи на запитання, чи може суперечка в аграрній сфері з Україною вплинути на загальне погіршення польсько-українських відносин, передає Укрінформ.

Як підкреслив глава польського уряду, Польща є зрілою країною і народом, і може розділяти різні справи.

"Ми маємо добрі відносини, бажаємо перемоги (Україні – ред.) і допомагаємо в досягненні цієї перемоги над російським варваром, але ми не можемо погодитися на розхитування польського ринку. Ми збережемо транзит українських товарів, адже Польща не витрачає жодних коштів, а навпаки – заробляє на цьому. Ми не ризикуватимемо безпекою України і у зв'язку з цим наш хаб у Жешуві, у співпраці з американцями і НАТО, весь час працює і продовжуватиме виконувати свою роль", – підкреслив Моравецький.

Як відомо, аеропорт Ясьонка поблизу Жешува від початку повномасштабної агресії росії проти України виконує роль головного хабу, звідки значна частина західної допомоги, у першу чергу військової, потрапляє до України.

Довідка

Між Україною і Польщею триває суперечка з приводу ембарго на ввезення українського збіжжя, яке Польща в односторонньому порядку наклала з 16 вересня.

Зеленський заявив, що деякі союзники України у Європі підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер:

"Може здатися, що вони грають власну роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Президент зробив таку заяву після того, як попри рішення Єврокомісії про скасування заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції, Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про збереження власних обмежень.

Після цього Україна подала позови до Світової організації торгівлі.

При цьому в Польщі пригрозили посилити експортне ембарго, аби українська влада "не загострювала конфлікт".

Також через заяву Володимира Зеленського Міністерство закордонних справ Польщі викликало українського посла Василя Зварича.

Після сьогоднішнього виклику українського посла до польського МЗС, Міністерство закордонних справ України закликало Польщу відкинути емоції заради конструктиву.

На з'їзді партії "Право і справедливість" віцепрем'єр-міністр Польщі та голова панівної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що Польща підтримуватиме Україну у війні проти російського вторгнення, попри суперечки щодо експорту зерна.

За словами Качинського, "неявна угода" між Польщею та Україною "не містила пункту про ліквідацію польського сільського господарства".

"Ми хочемо і будемо підтримувати Україну на цьому [оборонному] фронті. Але ми зробили це з фундаментальних міркувань, через цінності, які ми сповідуємо, — нашу прихильність до свободи, включно зі свободою націй, а також в ім'я нашого державного розуму", — зазначив віцепрем'єр-міністр Польщі.

А втім, він додав, що "неприємна ситуація" довкола суперечки щодо експорту зерна "не змінить ставлення Польщі до України".

"Ми будемо підтримувати її до перемоги", — запевнив Качинський.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: