fbpx
Сьогодні
13:46 14 Тра 2024

Більшість українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії задоволені життям, - опитування

66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в новій країні. Тому повернеться в кращому випадку половина.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на дані опитування КМІС.

Незадоволені умовами життя 26% респондентів.

Серед респондентів 7% стверджують, що вони вже мають громадянство іншої (крім України) країни, а ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали і не планують робити цього – 34%.

Разом з цим майже половина респондентів (45%) хоч і не подавали документи, але загалом хотіли би отримати громадянство іншої країни.

У респондентів запитали, за яких умов вони би повернулися в Україну. Відносно найбільше респондентів говорили про нормальну роботу критичної інфраструктури (34%) і безпеку (34%). Далі йдуть житлове питання (26%) та завершення повномасштабного вторгнення (26%). Дещо менше респондентів говорили про можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

Рівно половина респондентів (50%) є тими, хто більш імовірно може повернутися в Україну.

"Проте враховуючи відповіді респондентів на запитання далі щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах", – зазначають соціологи.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) упродовж 20-26 квітня 2024 року провів на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум" опитування українських біженців. Методом онлайн-інтерв'ю було опитано 801 респондента (дорослі громадяни у віці 18 років і старше, що виїхали з України після 24 лютого 2022 року і наразі мешкають у Німеччині, Польщі та Чехії).

Довідка

За даними ООН, у середині березня 2024 року в Європі було 5,983 млн з України. Найбільше біженців в:

  • Німеччині – 1,140 млн осіб,
  • Польщі – 957 тисяч,
  • Чехії – 381 тисяча.

Як повідомлялось, українці стали активніше просити міжнародний захист у Польщі. У першому кварталі 2024 року відповідну заяву подали 1,2 тис. громадян України.

Зауважимо, що станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України. Майже половину українських біженців становлять жінки (46,4%), третину — діти, дорослих чоловіків одна п'ята (20,2%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: