fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:10 20 Вер 2023

Мінсоцполітики проти соціальних виплат: там пропонують “новий суспільний договір”

Оксана Жолнович на форумі ASDE. Фото: Рубрика

Замість соціальних виплат в Міністерстві соціальної політики пропонують надавати послуги: адаптувати, дати роботу та "випустити у світ".

Про це пише Рубрика.

Під час влаштованого Міжнародного сталого форуму, організованого Асоціацією експертів зі сталого розвитку (ASDE), міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розказала, що необхідно зробити з боку Мінсоцполітики для того, аби досягнути цілей сталого розвитку в Україні.

Міністерка почала з загальної тези: для сталого розвитку необхідні люди та їхня праця, а щоб повернути тих, хто зараз за кордоном, нам потрібно створити такі соціальні умови, аби охочих повертатись було більше.

Проте потім Жолнович зробила гучну заяву.

"Нам потрібно перебудувати суспільний договір, який є у нашій державі", — заявила Оксана Жолнович.

Окрім того, очільниця відомства додала:

"В міністерстві ми формуємо спроможність замість залежності. Ніщо так не принижує гідність людини, як мізерна заробітна плата, виплачена в строк.

Такі люди перебувають в певній залежності, як і люди, що живуть коштом соціальних пільг. Люди з низькими зарплатами бояться втратити залежність", розказала вона.

З її подальших слів випливає, що соціальна сфера має другий за масштабами бюджет після оборонного, проте виплати мало змінюють життя тих, хто їх отримує.

Тож Мінсоцполітики проти пільг:

"Наша ціль — не роздавання виплат, а підтримка. А підтримка — це послуга. Це сервіси, які швидко підхоплять людину й не дадуть їй впасти. Наша задача — адаптувати, дати роботу і випустити у світ, над цим зараз працюють у міністерстві", пояснила Оксана Жолнович.

Тут політикиня навела приклад із ветеранами війни, що втратили кінцівки. Адаптувати в цьому випадку означає надати протези та психологічну допомогу, потім — дати роботу.

Вона зазначила, що в Міністерстві очікують впровадження інклюзивності від бізнесу та нових робочих місць для ветеранів.

Окрім цього, пані Жолнович сказала, що в Мінсоцполітики наразі планують збільшення цифрових інструментів, щоб зробити допомогу і таргетинг пільг та послуг якіснішими. Саме тому там очікують на співробітництво з ІТ- та аналітичними компаніями.

Нагадаємо, що Міністерство соціальної політики та Міністерство у справах ветеранів уклали договір про обмін даними щодо учасників бойових дій, ветеранів війни та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Окрім того, Кабінет міністрів пропонує нові причини скасування пенсій. У новому законопроєкті зокрема передбачають, що гроші можна забрати у того, хто не використав їх протягом шести місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: