fbpx
Сьогодні
16:22 16 Вер 2023

Кабінет Міністрів затвердив стратегію подолання гендерного розриву в зарплатах: у чому рішення

Український Уряд схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та затвердив операційний план заходів із її реалізації на 2023–2025 роки.

Про це мова йде на Урядовому порталі, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначають фахівці, на гендерний розрив впливають упередження та дискримінація.

Окрім того, частково причиною гендерного розриву в оплаті є те, що жінки частіше роблять перерву в кар'єрі для того, щоб народити дітей. Також чони часто взагалі шукають низькооплачувані посади через те, що ті мають гнучкий графік роботи. Адже тоді можна поєднувати її з вихованням дітей.

"Ще у 2020 році Україна приєдналася до "Партнерства Біарриц". Воно передбачає багато різних викликів щодо створення рівності в країні, і один із них – це якраз зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Уряд України взяв на себе це зобов'язання.

На той момент розрив в оплаті праці між чоловіками й жінками становив у середньому 20,4%", зазначила перша леді під час презентації та обговоренні Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року.

На жаль, як наголосила Зеленська, повномасштабне російське вторгнення поставило всі починання, розвиток цілої країни на паузу. Так сталось і з гендерною рівністю.

Яке рішення?

Кабмін схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. А також затвердив операційний план заходів із її реалізації на 2023–2025 роки.

Як це працює?

Міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що за останні шість років розрив в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні скоротився на 7,4 відсоткового пункта й на сьогодні становить 18,6%.

Та це все одно більше, ніж у багатьох країнах Європейського Союзу, наголосила очільниця відомства.

З її слів, великим викликом щодо гендерної рівності в оплаті праці після війни залишатиметься загроза неповернення українок та українців з-за кордону.

Планом з подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, зокрема, передбачено:

  • Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі.

Планується провести масштабну інформаційну кампанію для жінок "Звісно, зможеш", щоб переконати їх, що вони здатні отримувати більшу винагороду за свою працю.

А також просвітницьку кампанію для збільшення обізнаності жінок щодо своїх прав і можливостей, якими вони можуть скористатись, щоб:

  • підвищити свій професійний рівень,
  • здобути в короткий строк нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність, зокрема із категорії STEM,
  • започаткувати чи розвивати власний бізнес.

Також пропонується запровадити гендерні аудити та обмін кращими практиками впровадження гендерної рівності на робочому місці.

  • Вдосконалення законодавства про рівну оплату праці.

Планується осучаснити трудове законодавство. Так, у новій редакції Закону "Про працю" вводиться принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, що дозволить посилити ефективність судового захисту.

Також будуть запроваджені перевірки Держпраці на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. А ще буде розроблено національну методологію гендерно-нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці та роботодавців.

  • Створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов'язків.

Пропонується:

  • сприяти створенню та роботі державних та приватних дитячих садочків,
  • підтримувати на державному рівні організації, які займаються дітьми старшого віку,
  • удосконалити трудове законодавство щодо рівного ставлення працівників і працівниць із сімейними обов'язками.

Окрім того, планують запровадити навчальні програми для роботодавців щодо надання працівникам сприяння у поєднанні професійних і сімейних обов'язків.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: