fbpx
Сьогодні
10:38 19 Вер 2023

В Одесі створили сервісний центр для ветеранів: як працює це рішення

English version here

Міська рада Одеси анонсувала про створення в місті сервісного центру для ветеранів війни — #ВетеранХаб. У центрі надаватимуть різні соціальні послуги та юридичний захист.

Про це повідомила пресслужба міськради, інформує Рубрика.

У чому проблема?

За даними місцевого Департаменту праці та соціальної політики, зараз в Одесі проживають 332 людини з сімей загиблих захисників та захисниць України, зокрема 144 дитини, а також 81 людина, яка отримала інвалідність унаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих під час воєнних дій рф.

"І, на жаль, з кожним днем ці цифри зростають", – наголосила міськрада.

Яке рішення?

У місті Одеса відкривають сервісний центр для ветеранів російсько-української війни – #ВетеранХаб. Там надаватимуть різні соціальні послуги і юридичний захист.

Як це працює?

"Це простір для українських військових, де вони зможуть отримати весь комплекс соціальних послуг, юридичний захист, а також консультації та поради фахівців щодо лікування, реабілітації, психологічної допомоги, працевлаштування, відкриття власного бізнесу тощо", — розповіла міськрада.

Також серед питань, якими буде опікуватися #ВетеранХаб, — допомога родинам загиблих захисників та захисниць, а ще — військовим, які отримали інвалідність унаслідок війни.

У міськраді відзначили, що відкриття фронт-офісу сервісного центру заплановане до Дня ветерана, який в Україні відзначають 1 жовтня.

Для певних категорій людей надають щомісячні чи одноразові грошові виплати. Зокрема, допомогу вже отримують 36 людей з інвалідністю, отриманою внаслідок війни, 109 сімей загиблих військових, 57 дітей із сімей загиблих військових та 11 дітей, батьки яких стали людьми з інвалідністю внаслідок війни. Також допомогу призначили одній матері загиблого Героя України.

 Де ще отримати підтримку ветеранам?

Наразі на державному рівні ветеранам і їхнім сім'ям надається безоплатна психологічна допомога. Отримати підтримку можна дистанційно або офлайн у вигляді індивідуальних зустрічей, занять із членами сім'ї та в групі до 10 осіб. Це може включати першу психологічну допомогу, діагностику, просвіту та інформування, консультування, психотерапію.

Щоб отримати психологічну реабілітацію, потрібно:

  • мати направлення від сімейного лікаря, терапевта або лікаря-куратора;
  • самостійно звернутися до надавача послуг із психологічної реабілітації.

Національна асоціація психологічної допомоги надає підтримку для всіх, хто постраждав від війни, за номером 0 800 100 102.

Також безоплатну психологічну допомогу нададуть такі ініціативи:

  • Український ветеранський фонд Мінветеранів: 0800332029 або на сайті фонду зі смартфона. Психологи консультують цілодобово без вихідних;
  • #ВартоЖити: 5522 (обирайте 2). Лінія психологічної підтримки військових та їхніх близьких працює з 11:00 до 19:00, крім вихідних і державних свят. Надає консультації про те, як впоратися з емоціями та переживаннями у зв'язку з повномасштабною війною;
  • Veteran Hub: 0673482868. Консультації психологів, пояснення юристів щодо статусів і черг, допомога з пошуком роботи в тилу. Консультанти працюють для Сил оборони України;
  • LifeLine Ukraine: 7333. Лінія підтримки психічного здоров'я та запобігання самогубствам. Працює 24 години на день, 7 днів на тиждень. Обслуговує всіх жителів України
  • Благодійна організація "Центр психічного здоров'я і травматерапії "Інтеграція"": 0675949446, 0959136941. Центр надає психотерапевтичну допомогу всім, хто постраждав унаслідок психотравмувальних подій
  • ГО «Блакитний птах»: 0996687280 (медична та гуманітарна допомога), 0950162622, 0505094049 (психологічна допомога), 0509375370 (юридична допомога). Психологічна та соціальна підтримка людей, що пережили полон
  • Застосунок "База"AndroidiOS. Ветерани, близькі ветеранів і цивільні можуть отримувати психологічну онлайн-підтримку анонімно в будь-який час.

Від початку агресії росії проти України у 2014 році в наших містах та громадах почали створюватися локальні осередки ветеранських ком'юніті. Рубрика розповідала, як у Вінниці працює осередок підтримки для українських ветеранів Veteran Hub.

Нагадаємо, в університеті "Житомирська політехніка" відкрили п'ятий в Україні Центр ветеранського розвитку.

Також у столиці на базі Національного авіаційного університету відкрили перший Центр ветеранського розвитку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: