fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:30 14 Вер 2023

Рішення для перемоги: п’ятеро ветеранів на протезах підкорили Говерлу, зібравши при цьому 6 млн грн для побратимів

English version here

Фото: Олександр Швецов

Під час походу Чорногірським хребтом у Карпатах, подолавши понад 30 км та підкоривши Говерлу, п'ятеро ветеранів на протезах із Києва, Житомира, Чернігова, Чернігівщини та Черкас зібрали 6 млн гривень на потреби військових.

Про це пише Рубрика, посилаючись на соцмережі одиного з учасників маршруту Олександра Швецова, Суспільне.

У чому проблема?

З початку повномасштабного вторгнення загальна сума пожертв на потреби Збройних Сил та на підтримку гуманітарних ініціатив сягнула майже 100 мільярдів гривень.

Проте волонтери говорять — закривати збори стає дедалі важче.

За результатами опитування комунікаційної агенції Postmen сьогодні українці донатять на Збройні сили України в середньому 1 525 гривень на місяць, що вдвічі менше, ніж рік тому. 

Однак пореби нашої армії не зменшилися, тому будь-який донат на підтримку війська — потрібний і наближає перемогу. А креативний підхід в організації збору може бути тим, що допоможе зібрати необхідну суму швидше та ефективніше. 

Яке рішення?

Як розповів Швецов, похід — це ідея самих ветеранів. Його основна мета — зібрати 10 млн грн на потреби бригад, у яких вони воювали.

Також ветерани звернулися до фонду Сергія Притули, щоб з його допомогою закупити все необхідне на ту суму, яку назбирають.

Ветерани Говерла

Фото: Олександр Швецов

Як це працює?

Як пояснює учасник маршруту, окрім спорядження, ветерани несли по 10 кг піску. З кожним зібраним мільйоном — скидали по кілограму. Також їх супроводжували два провідники.

"Коли ми вийшли на Говерлу, то у кожного було ще по 5 кг. На Говерлі ми все це скинули. У нас є відео, все було чесно", наголошує Швецов.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от oleksandr shvetsov (@oleksandr_shvetsov)

Окрім цього, маршрутом Карпатами чоловіки хотіли мотивувати й інших бійців, які отримали поранення на війні.

Ветерани Говерла

"Цим походом ми хотіли показати хлопцям і дівчатам, які з такими пораненнями, що все — можливе, що можемо долати дистанції навіть більші, ніж здорові люди. Це була мотивація на майбутнє, психологічна реабілітація", зауважує Олександр.

Ветерани Говерла

Фото: Олександр Швецов

Раніше ветеран Олександр Швецов організовував піший хід з Одеси до Карпат. Під час нього він зібрав майже 300 тис. грн для допомоги побратимам.

Ветерани Говерла

Ветеран Олександр Швецов. Фото: Олександр Швецов

Ще один учасник благодійного походу — Денис Шеренговський із Черкас. Він розповідає, що воював у 2014 та 2022 роках. Отримав поранення у 2022 на Донеччині. Його також протезували у Києві.

"Я дуже задоволений цим походом. Маю на цей час багато сил, воно дуже мотивує. І насправді я хочу, щоб це змотивувало інших хлопців, які отримали поранення і не розуміють, що буде далі.

Після поранення я теж не розумів, що можу, що не можу. Насамперед треба брати себе в руки й робити. Ми переможемо — це 100%", — говорить ветеран.

Ветерани Говерла

Ветеран Денис Шеренговський. Фото: Денис Шеренговський

Нагадаємо, 2 вересня 2023 року Сергій Притула у себе на фейсбук-сторінці анонсував похід Карпатами п'ятьох протезованих ветеранів.

Учасники акції мали зібрати 10 млн грн для своїх побратимів з:

  • 30 окремої механізованої бригади,
  • 95 окремої десантно-штурмової бригади,
  • 1 окремої танкової Сіверської бригади,
  • Луганського та Краматорського прикордонних загонів.

У похід вирушили ветерани російсько-української війни Олександр Швецов, Євген Смага, Олексій Бурлаков, Денис Шеренговський та Анатолій Кірда.

Як писала Рубрика, що нещодавно на базі Державного університету "Житомирська політехніка" відкрили центр ветеранського розвитку. Тож військовослужбовці, які демобілізувалися, зможуть здобути тут освіту та опанувати одну з нових професій.

Окрім того, Рубрика писала, що "Лісова поляна" — місце, де нашим захисникам і захисницям допомагають відновити душевну рівновагу після травм війни. Тут використовують віртуальну реальність та методику нейрофідбеку, а також низку нових для України психотерапевтичних методик. Як це працює, читайте докладніше у нашому матеріалі: "Нейрофідбек, ніяких крапельниць і багато спокою: як працює реабілітаційний Центр "Лісова поляна"".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: