fbpx
Сьогодні
11:59 19 Вер 2023

Після успішного виходу судна із зерном з Чорноморська світові ціни на пшеницю почали падати

Після того, як перше судно із зерном залишило український порт Чорноморськ, світові ціни на пшеницю почали знижуватися. Ф'ючерси на пшеницю 19 вересня подешевшали на 1,3% до 5,84 доларів за бушель після зниження на 2,2% напередодні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Нагадаємо, як раніше повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, одне із двох суден залишило Чорноморськ із 3000 тоннами пшениці та прямує до Босфору.

Ще одне судно знаходиться у порту з пшеницею для Єгипту, додав він. Вони прибули у суботу.

Світові ціни на пшеницю падають після того, як судно із зерном вийшло з Чорноморська

Як відомо, п'ять суден залишили Одесу після припинення зернової угоди. Проте все це були судна, що застрягли в Україні з початку війни, а не судна, із зерном.

Як зазначає Bloomberg, поки що зарано говорити про те, чи нададуть зусилля Києва з відкриття коридору суттєву допомогу експорту. Ринок чекає на реакцію росії, яка заявила, що розглядатиме будь-які судна, що прямують до портів України, як потенційно перевозять зброю.

У серпні російський військово-морський флот обстріляв судно, щоб змусити його зупинитись для перевірки.

Що відомо про тимчасовий коридор для торговельних суден у Чорному морі

Україна є великим експортером зерна і історично відправляла сільськогосподарську продукцію по всьому світу зі своїх чорноморських портів, які на цей час заблоковані після виходу Москви із зернової угоди.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди", а 26 серпня – ще одне.

А  вранці 15 вересня з порту Одеси вийшов балкер PUMA (Кайманові острови), завантажений металом та ріпаком – ще одне заблоковане через війну судно, яке вийшло з порту та прямує встановленим тимчасовим коридором руху.

16 вересня стало відомо, що перші два балкери для завантаження майже 20 тисяч тонн пшениці підтвердили свою готовність скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українського порту Чорноморськ.

Як писала Рубрика, на зустрічах з президентом України Володимиром Зеленським, президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та міністром закордонних справ рф Сергієм Лавровим генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш планує обговорити питання експорту українського зерна та відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: