fbpx
Сьогодні
18:36 07 Вер 2023

Посол Боднар: Туреччина отримала від України пропозицію відновити "зерновий коридор" без рф

English version here

Фото: Фейсбук/ Міністерство інфраструктури

Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи "зернового коридору" без російської федерації, проте остаточної відповіді на цей момент немає.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції на тему: "Зустріч путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України" в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору" – ред.) без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження.

Але оскільки кораблі (із зерном – ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини і проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", наголосив дипломат.

Боднар також нагадав, що і в рамках "зернової ініціативи" досить частими були випадки, коли рф обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Окрім того, існувало обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

Зі слів Боднара, оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, то такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Водночас посол зазначив, що наразі триває комунікація між Туреччиною і ООН за результатами переговорів і з Україною, і з росією, щоб виробити узгоджені позиції.

"Ми також очікуємо на комунікацію між Україною і Туреччиною на високому рівні. Можливо, це буде найближчими днями, а, можливо, в рамках Генасамблеї ООН, щоб зрозуміти, куди ми можемо далі рухатися.

Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії – це абсолютно хибний шлях", резюмував Боднар.

Нагадаємо, що Україна почала експортувати зерно через морські порти Хорватії.

Довідка

Нагадаємо, у липні росія заявила, що виходить із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди", а 26 серпня – ще одне.

Відмітимо, що Генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш у листі до міністра закордонних справ росії сергія лаврова запропонував "низку конкретних пропозицій" щодо відновлення Чорноморської зернової угоди.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: