fbpx
Сьогодні
10:19 14 Вер 2023

Зроблю все можливе: з Зеленським, Ердоганом та Лавровим планує обговорити "зернову ініціативу" Гуттеріш

На зустрічах з президентом України Володимиром Зеленським, президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та міністром закордонних справ рф Сергієм Лавровим генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш планує обговорити питання експорту українського зерна та відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Про це очільник ООН заявив у середу на пресконференції, відповідаючи на запитання журналістів, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Генсек зауважив, що з кожним із трьох названих осіб зустрічатиметься окремо.

Гутерреш наголосив, що очевидно, це питання буде обговорюватиметься під час майбутніх дискусій при зустрічі.

"Я не казатиму, як я налаштований – оптимістично чи песимістично, – єдине, у чому ви можете бути певні, це в тому, що я залишаюся сповненим рішучості зробити все можливе, аби відновити Чорноморську ініціативу, експорт українських харчових продуктів, а також продовжити нашу роботу з полегшення поставок російських харчів та добрив у рамках санкційного режиму", зазначив Генсек.

Очільник ООН також повторив, що ці "зусилля докладаються не для того, щоб порушити режим санкцій, а в рамках режиму санкцій", аби не виникали "стримувальні фактори, яких не бажали" при їх запровадженні.

Окрім того Гутерреш підкреслив, говорячи про необхідність припинення російської війни та досягнення миру в Україні, що мова йде "не про будь-який мир, а такий, що відповідає Статутові ООН та міжнародному праву".

Нагадаємо, що ООН веде таємні переговори з російською федерацією про укладання угоди, у рамках якої в обмін на відновлення "зернової ініціативи" росії будуть скасовані наріжні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення в Україну.

Окрім того, Гутерреш заявив, що він не згоден з тими, хто покладає на Організацію Об'єднаних Націй провину за російську війну проти Україну.

За його словами, не можна говорити, що ООН зазнала невдачі в Україні, бо "не ООН вторглася в Україну".

"Держави-члени повинні виконувати свої обов'язки, і ми не повинні використовувати ООН як цапа-відбувайла за невдачі держав-членів у дотриманні Статуту", – наголосив Гутерреш.

Відмітимо, що у Нью-Йорку 19 – 25 вересня відбудеться тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Що відомо про зерновий коридор 

Нагадаємо, у липні росія заявила, що виходить із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

Окрім того, рф почала маніпулювати аргументами щодо низького показника постачання зерна в країни Африки. Вони є безпідставними, оскільки окрім прямого постачання збіжжя, нужденні країни Азії та Африки отримують перероблену в третіх країнах продукцію.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Окрім того, Україна почала експортувати зерно через морські порти Хорватії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: