fbpx
Сьогодні
18:25 17 Вер 2023

НАБУ підключили до Єдиного порталу повідомлень викривачів: у чому рішення

Національне антикорупційне бюро України як один із ключових органів з протидії корупції підключено до Єдиного порталу повідомлень викривачів.

Про це повідомляє НАЗК, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Національне агентство з питань запобігання корупції з 6 вересня 2023 року запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати.

"Єдиний портал повідомлень викривачів – це внутрішній канал повідомлення, який економить бюджет всіх інституцій та організацій на розробку власного окремого механізму. Ефективне функціонування порталу є частиною вимог для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу. Таким чином виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав із побудови взаємодії з викривачами. Варто зазначити, що підключення організацій до порталу відбуватиметься згідно з графіком черговості підключення, затвердженого НАЗК", – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Портал – це один з інструментів реалізації антикорупційної політики, створення якого передбачено Законом України "Про запобігання корупції" та Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки (ДАП). Тому введення в промислову експлуатацію спеціального ресурсу, на якому викривачі зможуть безпечно повідомляти про факти корупції, є одним з пріоритетів НАЗК.

Спеціальний ресурс забезпечує анонімне надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх структурах – інформація викривачів оперативно надсилається її керівникам або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

Яке рішення?

"До Єдиного порталу повідомлень викривачів (далі – портал) підключено Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) як один з ключових органів з протидії корупції. Відтепер його працівники зможуть повідомляти на цьому спеціальному ресурсі про ті факти корупції, які їм вдалося зафіксувати", – йдеться у повідомленні.

Як це працює?

Національне агентство вітає НАБУ, яке оперативно приєдналося до каналу повідомлень та закликає інші спеціально уповноважені суб'єкти у сфері запобігання корупції підключатись до порталу.

НАЗК зі своєї сторони готове надати усім організаціям консультативну та практичну допомогу в підключенні до порталу та по роботі з ним.

Загалом до уніфікованого інструменту, який в майбутньому має стати ефективним засобом викорінення корупції, впродовж 180 робочих днів буде підключено понад 92 тисячі організацій.

"Саме на першому етапі впродовж 30 робочих днів до порталу передбачено підключення спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Офіс Генпрокурора, Національна поліція) та ДБР. Протягом 60 днів – міністерства, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації. Протягом 90 робочих днів з дати запуску порталу до нього будуть підключені Апарат ВРУ, Секретаріат Кабінету Міністрів, Офіс Президента, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, КСУ, державні компанії тощо. Далі – обласні, міські, сільські та селищні ради", – зауважили в Національному агентстві.

Як повідомлялось президент Володимир Зеленський заявив, що на час війни планує прирівняти корупцію до держзради.

Також повідомлялось, що президент Литви Гітанас Науседа в ефірі телерадіокомпанії LRT наголосив, що корупція в Україні чинить значний вплив на країни Заходу під час ухвалення рішень про постачання зброї Києву.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: