fbpx
Сьогодні
14:36 14 Вер 2023

На острів, де знаходиться станція "Академік Вернадський", повернулися сотні пінгвінів

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

До місця розташування української антарктичної станції "Академік Вернадський", де працюють українські полярники, повернулися 600 пінгвінів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

Як повідомляють науковці, вони очікують, що чорно-білих птахів буде набагато більше.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про те, що на станцію кілька днів тому завітав перший субантарктичний пінгвін у цьому сезоні.

"Погляньте, який гість ходить поруч з причалом біля станції. Судячи з його заклопотаного вигляду, цей пінгвін має серйозну місію – перевірити, чи готовий наш острів до повернення тисяч його родичів на шлюбний сезон", розповіли полярники.

Тоді українські вчені припустили, що незабаром у них з'явиться багато чорно-білих сусідів – пінгвінів.

"Аж ось – їх тут вже цілі натовпи. Чорно-білі птахи десятками прибувають до української станції, а загалом на нашому острові Галіндез за останні дні кількість пінгвінів зросла з 50 до 600", зауважують полярники.

Дослідники пояснюють це тим, що через теплий клімат час повернення пінгвінів до "Вернадського" змінився. У вересні в Антарктиці починається весна, цьогоріч вона – досить тепла. Наразі середня температура повітря на острові – -5 С⁰, а води – -1,1 С⁰.

"Морського льоду майже немає, тож пінгвіни припливають на місця гніздових колоній раніше. Відповідно раніше вони почнуть відкладати яйця", зазначили на станції.

Полярники також нагадують, що перші гніздові колонії теплолюбних субантарктичних пінгвінів з'явилися у районі Аргентинських островів наприкінці 2000-х. Відтоді строки відкладання ними яєць значно змістились: з кінця листопада на його початок.

"Зсув колоній цього виду пінгвінів на південь і зміна строків їхнього репродуктивного періоду є яскравою ілюстрацією потепління в регіоні", – каже Вадим Ткаченко, біолог 28-ї УАЕ.

Науковці додали, що триматися великими групами пінгвіни навчилися в процесі еволюції, адже така поведінкова стратегія допомагає їм не лише зігріватися, а й захищатися від хижаків.

Нагадаємо, що відомо 5 фактів про те, як Україна отримала антарктичну станцію "Академік Вернадський".

Окрім того, науковці станції "Вернадського" розповіли 5 цікавих фактів про антарктичний туризм.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: