fbpx
Сьогодні
14:48 03 Вер 2023

Подорож серед криги: науковці станції "Вернадського" розповіли 5 цікавих фактів про антарктичний туризм

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Через повномасштабну війну в Україні на цей час тема туризму для українців не надто актуальна, зокрема мова йде і про подорожі в Антарктиду.

Проте в Національному антарктичному науковому центрі вирішили нагадати, що потрібно мріяти і будувати плани на мирні часи теж.

Науковці зібрали 5 фактів про антарктичний туризм, які будуть корисними навіть досвідченим мандрівникам.

Для туристів відкриті не всі ділянки Антарктики

  • У сезоні 2022-2023 року в Антарктиці побувало понад 72 тисячі людей. Але не всі туристи поважають природу та дотримуються правил відвідування. Люди, наприклад, заважають спалахами камер гніздуванню пінгвінів чи витоптують траву.

Тому країни, які є сторонами Договору про Антарктику, періодично разом визначають найбільш вразливі регіони. До них потрапити можуть лише вчені, щоб робити дослідження.

У Антарктиці пори року йдуть навпаки

  • Оскільки Україна лежить у Північній півкулі, а Антарктика – у Південній, то пори року є протилежними. Антарктична зима триває з червня до серпня, а літо – з грудня до лютого.

Морські круїзи – найпопулярніший вид туризму

  • Навіть до пандемії морські круїзи були найпопулярнішим видом туризму. Станція Академік Вернадський тоді приймала до 4 тисяч гостей.

Морські круїзи зазвичай відбуваються на великих суднах або невеликих яхтах. Цього сезону захід на станції був дозволений лише для яхт за дозволу бейскомандера.

Від України до Антарктики – лише тиждень

  • Шлях від України до Антарктики триває близько тижня. Наразі найшвидший маршрут виглядає так: наземним транспортом до Польщі, потім літаками до Чилі – порт Пунта-Аренаса, або Аргентини – порт Усвая.

Після цього треба вирушати морським транспортом, яким треба перетнути штормову протоку Дрейка і вийти до Південних Шетландських островів.

Туризм до Антарктики доволі дорогий

  • У 1991 році створили Міжнародну асоціацію антарктичних туристичних операторів. Це було зумовлено зростаючим попитом на туризм. Сьогодні в спілці близько 100 фірм, які організовують подорожі.

Через складну логістику, портові збори та підвищені безпекові вимоги вартість туру в середньому коштує близько 10 тисяч доларів США.

Нагадаємо, що у районі арктичної станції "Академік Вернадський", що знаходиться на материку Південного океану, українські науковці зробили незвичайні світлини природи у рожевих відтінках.

Як писала Рубрика, нещодавно працівники станції також фіксували незвичне природне явище: "перламутрові хмари" та рожеве "НЛО" у небі над Антарктидою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: