fbpx
Сьогодні
21:43 10 Вер 2023

У Великій Британії арештували двох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю

У Великій Британії затримали дослідника парламенту: його підозрюють у шпигунстві на користь Китаю.

Про це повідомляє BBC, пише Рубрика.

У межах цієї справи поліція затримала двох чоловіків — 20 та 30 років. За даними джерел BBC, один із них був парламентським дослідником, який опікувався питаннями міжнародних відносин.

Видання Sunday Times пише, що дослідник мав зв'язки з кількома депутатами від Консервативної партії. Зокрема, з молодшим міністром безпеки Томом Тугендхатом і головою спеціального комітету закордонних справ Алісією Кірнс.

Обох чоловіків доставили до поліційного відділку на півдні Лондона, а згодом відпустили під заставу.

Як повідомляється, імовірний шпигун мав доступ до Тугендхата ще до того, як він став міністром безпеки у вересні минулого року. За даними ЗМІ, Тугендхат мав лише обмежені контакти із цим чоловіком і не мав жодних справ із ним на посаді міністра.

Sunday Times вказує, що затриманий дослідник деякий час жив у Китаї.

Зранку 10 вересня в Офісі британського прем'єра повідомили, що Ріші Сунак висловив занепокоєння щодо втручання Китаю високопоставленому чиновнику з КНР. Сунак також зустрівся з прем'єром Китаю Лі Цяном під час саміту G20 в Індії та "передав свою серйозну стурбованість щодо втручання Китаю в парламентську демократію Великої Британії".

Як відзначає BBC, ці арешти знову пожвавлять дискусію щодо відносин Лондона з Пекіном. Зростає занепокоєння з приводу китайського шпигунства, а також втручання в роботу парламенту. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідав Пекін менш як два тижні тому.

Довідка

У розслідуванні The Times повідомлялось, що посадовці Великої Британії, які працювали з державною таємницею та розвідувальною інформацією, продовжують публікувати в професійній соцмережі LinkedIn конфіденційні дані попри застороги, що вони можуть стати ціллю для ворожих держав.

Ця практика не припиналась і після іншого розслідування The Times про китайського агента зі псевдо Робін Чжан, що використовував фальшиві профілі в LinkedIn для виманювання державної таємниці в обмін на гроші й вигідні ділові угоди в британських посадовців.

Молодший міністр безпеки Британії Том Тугендхат, реагуючи на розслідування, публічно попередив, що китайська розвідка використовує LinkedIn не лише проти держслужбовців, а й компаній, що володіють комерційною таємницею, дослідників і науковців.

Керівники британської розвідки неодноразово попереджали, що Китай використовує шпигунську діяльність для викрадення її технологічних розробок і підриву конкурентоспроможності.

Нагадаємо, директора Інституту теоретичної та прикладної механіки Сибірського відділення РАН Олександра Шиплюка, заарештованого в рф за підозрою в держзраді, звинувачують у передачі Китаю секретних матеріалів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: