fbpx
Сьогодні
09:43 11 Сер 2023

Президент США назвав Китай "бомбою сповільненої дії"

Через наростання в країні економічних проблем та повільне зростання китайської економіки президент США Джо Байден назвав Китай "бомбою сповільненої дії".

Про це американський лідер заявив на політичному зборі коштів у штаті Юта, повідомляє Reuters.

"У них є деякі проблеми. Це недобре, тому що коли погані люди мають проблеми, вони роблять погані речі", – сказав Байден.

За його словами, наразі Китай перебуває в біді і Сполучені Штати не хочуть завдавати шкоди Китаю, а лише прагнуть раціональних відносин із цією країною.

Ці слова Байдена нагадали його коментарі під час збору коштів у червні в іншому штаті, коли він назвав лідера Китаю Сі Цзіньпіна "диктатором" через день після візиту до КНР держсекретаря Ентоні Блінкена, який домовлявся про стабілізацію американсько-китайських відносин, які Пекін називає найнижчими з моменту їх встановлення у 1979 році. Тоді Пекін висловив обурення, але обмежився заявою МЗС про неприйнятність таких висловлювань на адресу китайського лідера.

Останні статистичні дані свідчать про те, що споживчий сектор Китаю з високою імовірністю впав у дефляцію, на фоні чого в липні відпускні ціни виробників товарів продовжили падіння.

Експерти припускають, що Китай вступає в епоху значно повільнішого економічного зростання зі стагнацією споживчих цін і заробітної плати, що контрастує з інфляцією в інших країнах світу. Наприклад, Сполучені Штати, найбільша економіка світу, впродовж тривалого періоду борються з високою інфляцією і намагаються зміцнити ринок праці.

Довідка

Китай з 10 серпня відновлює дозвіл на групові туристичні поїздки громадян до майже 80 країн світу, включаючи Європейський Союз, Японію, Велику Британію і Сполучені Штати.

Відтепер туристичні агенції та постачальники послуг онлайн-туризму в Китаї можуть відновити пропозиції групових турів до перелічених у документі країн і регіонів, а також послуги з бронювання авіаквитків і готелів для туристичних груп.

Як зазначається у повідомленні, перелік дозволених для групових турів держав розширено з урахуванням успішних результатів пілотної програми, що діяла від початку року, в ході якої "операції на ринку виїзного туризму були стабільними та впорядкованими й відігравали позитивну роль у просуванні туристичних обмінів та співпраці".

Ринок виїзних групових подорожей у Китаї було зупинено на початку 2020 року через пандемію COVID-19.

Після скасування протиковідних обмежень наприкінці минулого року уряд дозволив індивідуальний туризм, а протягом січня – березня, в рамках пілотного проєкту, були зняті заборони на групові тури до приблизно 60 країн, переважно Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Нагадаємо, переговори в Джидді засвідчили посилення розбіжностей в питанні війни між Китаєм та росією. Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) звертають на це увагу.

А заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва Арсеній Пушкаренко зазначив, що участь Китаю та країн Глобального Півдня в обговоренні Формули миру є проривом.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: