fbpx
Сьогодні
19:51 23 Сер 2023

Для врегулювання війни першочерговим є припинення вогню та початок переговорів, - лідер КНР

Глава Китаю Сі Цзіньпін заявив, що для врегулювання російсько-української війни першочерговими завданнями є припинення вогню та початок переговорів.

Про це він сказав у своїй промові на 15-му саміті країн БРІКС– Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, що триває в південноафриканському Йоганнесбурзі, інформує Рубрика.

Торкаючись питань безпекового співробітництва Сі зауважив, що у світі "все ще витає тінь стереотипів холодної війни", а геополітичний розклад на міжнародній арені "не викликає оптимізму".

Проте, за його словами, міжнародна безпека неподільна і спроби домагатися власної абсолютної безпеки на шкоду безпеці інших, зрештою, шкодить і самому собі.

Назвавши розв'язану "росією загарбницьку війну "кризовою ситуацією навколо України, що складається нині", китайський лідер зазначив, що вона виникла в результаті дії багатьох складних факторів.

"В сьогоднішніх умовах першочерговим завданням врегулювання (війни в Україні – ред.) є зняття напруженості, припинення вогню, початок переговорів та примирення", – заявив Сі, не згадавши про необхідність виведення окупаційних російських військ та відновлення суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Він закликав країни БРІКС слідувати курсу на мирний розвиток, зміцнювати стратегічне партнерство в рамках блоку та взаємно підтримувати в питаннях, що стосуються корінних інтересів один одного.

"Важливо докладати активних зусиль до врегулювання «гарячих точок» та пом'якшення напруженості політичними засобами", – сказав лідер Китаю.

Довідка

У Південній Африці в місті Йоганнесбург у вівторок розпочався 15-й саміт лідерів країн БРІКС – Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки.

У цьогорічному саміті, що проходитиме 22-24 серпня й буде насичений багатьма дипломатичними заходами, беруть участь президенти ПАР Сиріл Рамафоса, Китаю – Сі Цзіньпін, Бразилії – Лула да Сілва та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. росію представляє міністр закордонних справ Сергій Лавров

На полях саміту Китай і Південна Африка зробили заяву, що розв'язати "конфлікт" в Україні можливо лише шляхом діалогу та переговорів, і продовжуватимуть сприяти його політичному врегулюванню.

Про це йде у спільній заяві лідерів двох держав Сі Цзіньпіна і Сиріла Рамафоси

В документі, серед іншого, йдеться, що Китай і Південна Африка підтримують глобальну систему, в якій центральне місце відводиться Організації Об'єднаних Націй, справедливий міжнародний порядок на основі міжнародного права та основні норми, що регулюють відносини між державами, засновані на цілях і принципах Статут ООН, у тому числі принципах поваги до національного суверенітету та територіальної цілісності.

"Обидві сторони погодилися, що діалог та переговори є єдиним життєздатним варіантом вирішення конфлікту в Україні, і вони продовжуватимуть сприяти мирним переговорам та відіграватимуть конструктивну роль у політичному врегулюванні конфлікту", – зазначається в заяві.

Китай також привітав нещодавню миротворчу українсько-російську місію лідерів африканських держав.

Зазначимо, що перед початком саміту Сі Цзіньпін та Сиріл Рамафоса провели в Преторії двосторонні переговори, за підсумками яких підписали спільну заяву Китайської Народної Республіки та Південно-Африканської Республіки про підходи й бачення подальшого розвитку відносин між двома державами.

Нагадаємо, що Китай допомагає росії з озброєнням. До російської федерації Китай постачає гелікоптери, безпілотники, оптичні приціли й метали, які використовуються в оборонній промисловості.

Також повідомлялось, що Китай як постійний член Ради Безпеки ООН досі не взяв на себе повною мірою свою відповідальність за Статутом ООН щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: